Vi är Orlando: en amerikansk tragedi – Johan Hilton

Strax efter klockan två på natten till söndagen den 12 juni 2016 kommer det första larmet. En tungt beväpnad man har klivit in genom dörren på nattklubben Pulse, någon kilometer från Orlandos centrum, och börjat skjuta, rakt in mot dansgolvet. Innan polisen hinner stoppa massakern har 49 människor mördats i den dittills dödligaste masskjutningen i USA:s historia.

Berättelsen om Orlando tog snabbt form. Attentatet utfördes av en ensam islamist som riktade sitt hat mot hbtq-samhället. I skuggan av Disney World samlade sig staden för att hedra offren, de flesta unga människor ur Orlandos latinamerikanska hbtq-community. Men händelsen visade sig snart ha fler skikt än vad det först verkade.

Genom att tala med överlevande, anhöriga och andra berörda i Orlando skildrar Johan Hilton en stad och ett land tiden före, under och efter katastrofen.

Kommentar:
Jag hade inte Vi är Orlando i min läslista förrän Fanny utnämnde den till årets bästa läsning, vilket väckte mitt intresse. Och visst är den bra – den berör, upprör och skakar om. 

Hela boken är som ett långt vittnesmål, från överlevande, anhöriga, volontärer, poliser, och så vidare. Korta, snabba inlägg som tillsammans bildar en kör och bygger en bild av vad som hände. Allt blir väldigt starkt och kommer så nära. Känslomässigt är det bitvis väldigt tungt att läsa. 

Det är också lärorik läsning, jag inser att min bild av Orlando-skjutningen till viss del skiljer sig från verkligheten. Personligen tycker jag också det är riktigt intressant ur ett krishanterings- och kommunikationsperspektiv att få se vad som gjordes rätt, vad som blev fel, och vad som behöver göras när den här typen av händelser inträffar. 

Och även om detta är jobbig läsning så finns det så mycket fint som jag tar med mig. Hur samhället sluter upp och förenas, hur man ställer upp för varandra, till exempel flygbolag som skänkte flygbiljetter till de anhöriga som bodde långt från Orlando, eller Hells Angels som agerade skyddsmur under begravningar. De exemplen ska jag plocka fram ur minnesbanken när samtiden känns hård och kall.

Fakta:
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 402
Utgivningsår: 2020