Dalenglitter – Wanda Bendjelloull

Hon har brännmärken på handlederna från tiden vid fritösen. Men nu, när hon flyttats upp till kassan, är allt lättare. Hon kan låta en sedel försvinna i fickan, hon kan spara till ett körkort. Kanske finns en väg bort från hamburgarna.  När en ung polsk släkting plötsligt dör är hon tvungen att resa till hans begravning. I Polen möter hon en helt annan förort än sin egen, och allt tar en oväntad vändning.
 
Kommentar:
Undertiteln till Dalenglitter är ”en roman om hårt arbete” och man skulle kunna kalla den för en modern arbetarroman. Huvudpersonen, en namnlös ung kvinna med polsk bakgrund, slavar på en snabbmatsrestaurang, och vet inte riktigt vad hon vill med sitt liv. 
 
Skildringen av arbetet på (antar jag) McDonalds är träffsäkert och bjuder på både fniss och fasa. Jag har själv jobbat på grill (helt annan kedja) i min ungdom och mycket känns igen, speciellt vad gäller lukter och brännmärken och sådan. Men här är allt så mycket äckligare och mer ohygieniskt, så allt eventuellt sug efter snabbmat försvinner under läsningen.
 
Jag tycker bäst om delarna som utspelar sig i Sverige, och framförallt arbetsplatsskildringen. Jag tycker det tappar lite fart när handlingen förflyttar sig till Polen. Det känns nästan som två separata böcker. 
 
Fakta:
Förlag: Weyler förlag
Antal sidor: 314
Utgivningsår: 2020