Grannjävlar – Antoni Lacinai & My Lind

De har inte valt varandra, men möts så gott som varje dag. De snor tvättider, döljer kärleksaffärer, dricker för mycket. Alla bär på såväl förhoppningar som skamfyllda hemligheter. Vem kan lita på vem?
 
Livet vävs samman mer och mer för de boende i hyreshuset på Besvärsgatan 6 i Göteborg. Samtidigt får ett oväntat dödsfall i Sölvesborg drastiska konsekvenser för landet. Den högerextrema regeringen gör allt för att mörka den katastrof som närmar sig.
 
Kommentar:
Det känns ändå rätt passande att årets första bok blev en feelgood-dystopi. (Jag hoppas dock inte att den sätter tonen för resten av året, lite mer feelgood än dystopi förväntar jag mig av 2021, tack!)
 
Feelgood-dystopi kan ju låta som en svår kombination, men det funkar faktiskt. Grannjävlar är en komisk och underhållande historia om ett gäng grannar i ett hyreshus. Konflikterna känns igen – torktumlarludd, pianospel, lappar i trapphuset, och så vidare. Men det är inte bara irritation mellan grannarna, en del tycker om varandra också. Allt detta skruvas upp till en galen historia, och i bakgrunden finns den ruvande katastrof som snart kommer att förändra allt.
 
Det här är underhållande och lekfullt, det märks att författarna själva har haft roligt medan de skrev boken. Jag blir också överraskad när jag läser, och vissa saker inte ALLS visar sig vara som jag trodde. Det gillar jag. 
 
Fakta:
Förlag: Konsai förlag
Utgivningsår: 2020