Det sista livet – Peter Mohlin och Peter Nyström

Dottern till VD:n för ett av Sveriges mest framgångsrika företag försvinner spårlöst i Karlstad. Hon tros vara mördad, men ingen kropp hittas.

Tio år senare vittnar FBI-agenten John Adderley i en uppmärksammad rättegång i Baltimore. I behov av en ny identitet kräver han att få bli placerad i Sverige, närmare bestämt i Karlstad. Staden han vuxit upp i, men inte besökt på tjugo år. John får ett nytt namn och ett jobb i cold case-gruppen som utreder det tio år gamla försvinnandet.

Det blir snart tydligt att Johns vilja att få komma till Karlstad och jobba med just det här fallet handlar om mer än att återse sitt barndoms Värmland. Samtidigt växer oron för att hans verkliga identitet ska röjas och han får allt svårare att balansera sina hemligheter.

 
Kommentar:
Det sista livet har legat i min läshög länge, kanske först insorterad under ”ännu en ny deckarserie att följa, orkar inte” och sedan ”åhå årets deckardebut 2020”. FBI lockade mig inte alls, men en Crimetime Awards vinnare brukar vara ett säkert kort. Och jag är så glad att jag sparade på den här godbiten, för nu behöver jag inte vänta så länge på att del två i serien ska komma.
 
Jag gillar verkligen huvudpersonen John Adderley, mina FBI-aversioner till trots. Det är inte så mycket FBI-agent eller amerikansk gangstermiljö, utan vi befinner oss i Värmland och utreder ett olöst cold case-försvinnande. Det blir en del kulturkrockar för amerikanen att möta svensk arbetskultur, med fikavecka och allt vad det innebär. Han är också en person som är van att hantera riktigt fula fiskar och på en helt annan nivå än Karlstad-polisen, och han är inte rädd för att fatta egna beslut och gå utanför protokollet. En uppfriskande och annorlunda karaktär.
 
Överhuvudtaget tycker jag att alla karaktärerna är välgestalade och trovärdiga, utan att de någon gång skriver oss på näsan eller blir övertydliga. Jag tycker också om alla kontrasterna i de olika miljöerna som skildras. Det är välskrivet och genomarbetat.
 
Därtill är det riktigt spännande, högt tempo och snabbläst, och en upplösning som får mig att längta efter nästa del. Kan inte vänta! 
 
Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 472
Utgivningsår: 2020