I skuggan av Assange – Anna Ardin

Under våren 2010 är visselblåsarsajten Wikileaks på allas läppar. Den organisation Anna Ardin arbetar för bjuder in talespersonen Julian Assange till ett seminarium i Stockholm. Eftersom han av säkerhetsskäl inte vill bo på hotell får han bo i hennes lägenhet. När Julian en vecka senare flyttar ut är Anna en av de två kvinnor som går till polisen och berättar att han utsatt dem för sexuella övergrepp. Istället för att vittna i den rättegång som aldrig blev av, skildrar hon här sina upplevelser.
 
Kommentar:
Jag hängde aldrig riktigt med i alla turerna kring Wikileaks och inte heller kring Julian Assange och de påstådda övergreppen. Jag läste rubriker, men inte så mycket mer, så att läsa den här boken blev nästan lite av en chock. Jag förstod aldrig hur stort det var, att två svenska kvinnor anklagade Assange för sexuella övergrepp. Nu förstår jag vidden av det hela.
 
Vad jag inte kan förstå är hur det känns att få en hel värld emot sig – regeringar, politiker, kändisar, och en uppsjö av helt vanliga människor – som hatar dig för att du står upp för dig själv. När jag läser kan jag tycka att Assanges övergrepp är ingenting jämfört med den storm av hat som följt Anna Ardin i tio års tid. Det är ofattbart.
 
Ardin skriver nyanserat och balanserat, och det känns också trovärdigt. Det är inte en berättelse om hämnd, det är snarare en berättelse om försoning. Det handlar om skuld och skam, om synen på sexuella övergrepp och om alla gråzoner. Inget är svart eller vitt. Ingen är ond eller god. En människa kan göra väldigt många bra grejer, men ändå göra något fel, och tvärtom. Det är lätt att glömma ibland: ”nej men inte kan väl han” och så vidare. Men det går alldeles utmärkt att vara hjälte och skurk på samma gång. 
 
Modigt, självutlämnande, insiktsfullt – och en otroligt viktig berättelse! Läs, eller lyssna på den – mycket bra inläst av författaren själv. 
 
Fakta:
Förlag: Bazar förlag
Antal sidor: 309
Utgivningsår: 2021