Ålevangeliet – Patrik Svensson

 

Ålevangeliet är en bok om världens mest gåtfulla fisk. En fisk som gett upphov till ett alldeles eget mysterium inom naturvetenskapen, det som kallas ”ålfrågan”. En fisk som alla från Aristoteles till Sigmund Freud försökt förstå sig på, utan att lyckas. Och som nu dör ifrån oss, i mångt och mycket fortfarande en gåta. Men Ålevangeliet är också en bok om författaren och hans far och hur ålen förde dem samman. 

 
Kommentar:
Ålevangeliet är lika delar populärvetenskap, skönlitteratur och memoar. Den är också Augustprisvinnare, hyllad och prisad, och redan innan den gavs ut hade rättigheterna sålts till fler än trettio länder. Succé för Patrik Svenssons debutroman kan man lugnt säga.
 
Jag har lyssnat till boken, och den är väldigt fint uppläst av Hannes Meidal. Det har varit vilsam och lugnande läsning så här i virustider. Det har varit svårt att fokusera på läsning för min del, men jag har kunnat vila tryggt i bubblan av Ålevangeliet. 
 
Ålevangeliet handlar om ålen, men det handlar också om relationen mellan far och son. Om livet och döden, om tillvaron. Den är fin, varm, och lärorik. Man känner sig lite klokare efter att ha läst den. Om du inte läst den – passa på att fynda den till reapris på bokrean. Det ska jag göra, trots att jag redan lyssnat till den.
 
Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 278
Utgivningsår: 2019
 
Finns på Bokus och Adlibris.