Bergens stjärnor – Jojo Moyes

Alice Wright lever ett stillsamt och instängt liv med sina föräldrar i England. Ett frieri från den stilige amerikanen Bennett Van Cleve ger henne hopp om luft under vingarna. Med honom vid sin sida, i exotiska Kentucky, hoppas hon att världen ska öppna sig för henne.

Men snart inser Alice att hon är mer instängd än någonsin. Bennett verkar mer intresserad av att träffa sina vänner (utan Alice), och den strängt religiöse svärfadern, ägare till den lokala kolgruvan, anser att en kvinnas plats är i hemmet. Så när staden efterlyser frivilliga kvinnor till att bli ridande bibliotekarier som en del av Eleanor Roosevelts nya satsning på utbildning, anmäler sig Alice entusiastiskt.

Kvinnornas ledare, som snart blir Alices främsta allierade, är Margery, den smarta, självständiga dottern till en ökänd brottsling, en kvinna som aldrig bett om en mans tillåtelse för någonting. För familjeflickan Alice är Margery mer uppfriskande och modig än någon annan hon mött, och hon anförtror sig allt mer åt henne.

Kommentar:
Bergens stjärnor är läsning att svepas med i, att drömma sig bort, och förflyttas genom tid och rum. Det är nästan som en återgång till tidiga Jojo Moyes; Det skyddande regnet eller Moln över Arcadia. Fast ännu bättre. Moyes har den speciella talangen att hon kan skriva både historiska romaner och samtida feelgood, och göra det precis lika bra och trovärdigt oavsett genre.

Bergens stjärnor är kvinnohistoria, och det är också kvinnornas historia. Det är Alice och Margery som bär upp historien, som står upp för varandra, och står upp emot de män som försöker kontrollera deras liv.

Jag gillar också miljöerna, bergen, hästarna, de ridande bibliotekarierna – och det faktum att den bygger på verkliga händelser i 1930-talets Kentucky. Riktigt härlig och njutbar läsning!

Fakta:
Originaltitel: The Giver of Stars
Förlag: Printz Publishing
Antal sidor: 430
Utgivningsår: 2019

Finns på Bokus och Adlibris.