Gånglåt – Elin Olofsson

Den kända sångerskan och låtskrivaren Sonia ”Salida” Sallström åker till sin gamla släktgård i Gärningsberg i Jämtland för att skriva sin självbiografi. Med sig har hon Harpan, sin unge assistent, som hon lovat en sommar i paradiset.
 
På gården väntar Gun-Britt, Sonias syster, som driver servering och loppis och tycker att hela världen borde skärpa sig. Inte minst Sonia. Där finns också Jenny, Gun-Britts dotter, som lovat hjälpa sin moster med boken men som hela tiden sneglar oroligt mot stugan uppe vid berget. Dessutom finns det björn på trakten, som gräver i gårdagens sopor. 
 
Kommentar:
Innan jag läser sensommarens snackis Herravälde, läser jag Elin Olofssons tredje roman Gånglåt. Det är en berättelse med starka kvinnor i huvudrollerna, var och en på sina olika sätt. Det handlar också om kontraster, den lilla byn jämfört med världen, om att resa bort eller stanna kvar. Jag tycker väldigt mycket om de jämtländska miljöerna.
 
Systrarna Gun-Britt och Sonia och deras relation är i fokus. Den är sårig och bitter, och på samma gång både skör och stark. Jag tycker om att följa dem, hela vägen till den dramatiska uppgörelsen. Jag tycker också om Jenny och hennes sätt att betrakta allt och alla. 
 
Det är många relationer i den här romanen, som alla innehåller så mycket mer än vad romanens sidor räcker till för. Vilket är synd, jag hade gärna borrat djupare ner i fler av dem för att se vad som händer. 
 
Fakta:
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2016
Antal sidor: 343
 
Finns på Bokus och Adibris.