Tonårsdrömmar: Noice, Hasse & jag – Pernilla Gillback

Hasse var 15-åringen som satt på pojkrummet i Gustavsberg och drömde om att bli rockstjärna. En dröm som slog in över en natt. Han kastades in i ett liv med turnébussar, droger och trånande tjejer.
 
Jag var en 15-åring som tillbringade sex dagar i veckan på Operan som balettdansös. Uteliv sågs inte med blida ögon från operaledningen. Allt jag ville var att dansa och festa, och samtidigt bygga min karriär. Ett framträdande på Måndagsbörsen med Noice ändrade allt! Noice hade det jag inte visste att jag sökte, och Hasse var den perfekta kombon av sockersöt och livsfarlig. Men hur skulle det kunna bli vi två?
 
Kommentar:
Det har gått 40 år sedan Noice slog igenom, och 17 år sedan Hasse Carlsson gick bort. Pernilla Gillback var hans flickvän, fästmö och sambo, och här berättar hon om deras år tillsammans. Det är ett försök att ge upprättelse åt Hasse, att visa på en större bild. Vad händer med en ung människa som blir stjärna över en natt, och vad händer när karriären är över?
 
Det är en berättelse om tonårskärlek och popromantik. Den naiviteten och oskuldsfullheten som fanns under 80-talet är på pricken skildrad, liksom hela tidsandan i stort. Det känns verkligen som att jag flyttas tillbaka i tiden när jag läser. Men det är även en berättelse om baksidan av den här naiviteten. Om skivbolag och turnéarrangörer som inte bara blundade för allt festande, utan till och med försåg det unga bandet med droger och alkohol, och föräldrar som inte förstod hur det egentligen låg till. Och det är också en berättelse om missbruk, och hur droger förgiftar och bryter ner.
 
Boken är en blandning av biografi och mer skönlitterär. Författaren har tagit sig friheter när det gäller att återskapa scener och dialoger, och lägger omsorg på att läsaren ska få lära känna personerna det handlar om. Boken är också rikt illustrerad med foton vilket är ett stort plus.
 
Jag blir berörd när jag läser, och lägger boken ifrån mig aningen sorgsen. Knark är skit.
 
Vill du läsa mer om Noice? Läs Peo Thyréns självbiografi Från Noice till nu: Du lever bara en gång.
 
Fakta:
Förlag: Under The Kite Publishing
Antal sidor: 384
Utgivningsår: 2019
 
Finns på Bokus och Adlibris.