Osebol – Marit Kapla

Osebol är en by vid Klarälven i norra Värmland. Sedan mitten på förra seklet har många flyttat härifrån, i takt med att skogsbruket har automatiserats och Sveriges befolkning alltmer koncentreras till storstäderna. Affären har lagt ner, slalombacken är igenväxt och bron över älven har stängts för trafik.
 
Samtidigt pågår livet. Här bor både sådana som ärvt gårdarna i generationer och sådana som flyttat hit från när och fjärran. Människor åldras och barn växer upp.
 
Kommentar:
Intervjuboken Osebol har varit en av årets snackisar, och den är också nominerad till Augustpriset. Marit Kapla, som själv är uppvxuen i byn, har intervjuat så gott som alla av de cirka 40 vuxna invånare mellan 18 och 92 år som bor där. Resultatet är en poetisk och originell skildring av livet och människorna i en avfolkningsbygd.
 
För mig finns det inget främmande eller exotiskt med Osebol. Trots att jag aldrig satt min fot där, så är det som hemma. Det hade kunnat vara vilken liten avskild by som helst. Det hade kunnat vara min egen glesbygdsby. Jag känner alla som medverkar i boken, trots att jag inte känner dem.
 
Men jag sällar mig inte direkt till hyllningskören av Osebol. Visst är den läsvärd, visst är det en viktig berättelse ur vår samtid, och visst tycker jag om det jag läser, men jag går inte i taket. Och visst är det möjligt att något av storheten går mig förbi för att jag tycker att allt är så välbekant och vanligt. ”Det här är inte så märkvärdigt”. Men, kanske är det just däri som storheten ligger.
 
Fakta:
Förlag: Teg Publishing
Antal sidor: 811
Utgivningsår: 2019
 
Finns på Bokus och Adlibris.