Villa Havsbris – Caroline Säfstrand

Sophie återvänder motvilligt till sin barndomsort Skepparkroken när hennes mamma dör. Huset hon har vuxit upp i, det gamla kurhotellet Villa Havsbris som Sophie trodde var sålt, tillhör plötsligt henne. Planen att genast återvända till livet i Berlin ställs helt på ända.

Villa Havsbris, som har gått i arv i generationer och som under sin storhetstid fylldes av poeter och författare, är nu slitet och nedgånget. Sophie är fast besluten att sälja huset, det väcker alldeles för många minnen till liv. Eftersom hon själv inte är det minsta händig söker hon hantverkare som mot mat och husrum kan ge huset lite av sin forna glans tillbaka. Inom kort flyttar Isak, Martin och Katja in, alla i behov av en paus från sina vanliga liv. 

 
Ella, den döva damen i grannhuset, har i alla år skött den stora trädgården som omger villan. Hon bär också på en tung hemlighet om Sophies familj. Ska Ella berätta vad hon vet för Sophie eller inte?
 
Kommentar:
Villa Havsbris är en ljuvlig feelgoodpärla, från det tilltalande omslaget in till den varma och äkta berättelsen. (Ja, om man bortser från det science-fiction-liknande inslaget att Sophie får tag i hantverkare bara sådär, som kommer i tid, avslutar i tid, och dessutom jobbar gratis mot mat och husrum, det har aldrig hänt någonstans någonsin… 😉
 
Huset, liksom människorna som flyttar in där, är lite skamfilade, osedda och ensamma. Alla behöver de en renovering på ett eller annat sätt. Det är en långsam och välskriven berättelse, och allt känns väldigt äkta. Relationer som skaver, känslor som stängs inne, och hemligheter som ställer allt på ända. 
 
Det enda negativa här är att det tar slut för snabbt. Jag vill läsa mer! Och jag tycker nog att själva slutet kommer lite väl hastigt, den verkligt stora hemligheten hade jag velat att fick större utrymme. Men, det kanske är en helt annan historia…?
 
Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 313
Utgivningsår: 2019
 
Finns på Bokus och Adlibris.