Stasiland – Anna Funder

 När Berlinmuren föll 1989 upphörde Östtyskland att existera, och den hemliga polisens högkvarter förvandlades som över en natt till museum. Men minnena och följderna av Stasis terror levde vidare. De forna östtyska invånarna, varav en av femtio varit angivare, bar på en mängd historier som länge hade tystats ner.

Anna Funder träffar Miriam, som i sextonårsåldern varit nära att starta ett tredje världskrig, besöker den man som drog linjen längs vilken Berlinmuren byggdes, och festar med östblockets legendariske ”Mik Jegger”, som av myndigheterna en gång fått höra den märkliga sanningen att han inte längre existerade. Funder intervjuar även före detta Stasimedarbetare, som hon får kontakt med via en annons i en dagstidning.

Kommentar:
Stasiland är en skrämmande, vemodig, och bisarr reportagebok om livet i Östtyskland före, under och efter muren. Jag blir både förbluffad och omskakad under läsningen. Det är mycket jag inte hade en aning om.

Man uppskattar att i Hitlers Tyskland gick det en Gestapoagent på 2000 invånare, i Stalins Sovjet en KGB-agent på 5 830 människor. I DDR fanns det en stasiman eller angivare på 63 personer. Om man räknar med deltidsangivare finns det vissa beräkningar som tyder på att det gick en angivare på 6,5 medborgare. Det är helt sanslösa siffror. 

Och med de siffrorna, hur såg ett vanligt liv ut? Hur gick det ens att leva, att arbeta, att älska, att tänka? Anna Funder har intervjuat både vanliga människor och före detta Stasimedarbetare som delar med sig av sina livshistorier. Det är historier som väcker alla möjliga känslor och tankar, och det är sjukt intressant att ta del av. 

Stasiland är ett stycke nutidshistoria som vi inte får glömma bort. Den är också välskriven, nästan skönlitterär i stilen, och allt annat än torr och tråkig. Och om du inte uppskattat värdet av frihet innan, så kommer du verkligen att göra det efter att ha läst Stasiland.

Fakta:
Originaltitel: Stasiland
Förlag: Lind & Co
Utgivningsår: 2018 (2004)
Antal sidor: 291

Finns på Bokus och Adlibris.