Floden – Markus Lutteman

Fyra personer färdas tillsammans längs en mörk flod. De känner inte varandra, vet inte var de befinner sig eller vart de är på väg.

När hemligheterna börjar röjas och de äntligen förstår var de hamnat inser de att det kan vara för sent att ta sig därifrån.

Kommentar:
Floden är en skräckfylld och suggestiv resa som inte är alldeles lätt att ta till sig. Det känns som att det är en antingen eller bok, antingen passar den dig eller så gör den det inte. Själv hör jag till den första kategorin, för jag tyckte det här var spännande och skrämmande läsning. 

Jag gillar dock inte allt. Jag gillar inte när det blir för ”konstigt”, för ogreppbart och flummigt. Jag måste på nåt sätt kunna tro på allt som händer, även när det svävar iväg. Ofta kan jag det även i den här berättelsen, men på sina håll blir det för mycket för min smak.

Historien är lågmält berättad, men den saknar inte intensitet. Jag brukar sällan ha svårt att sova efter att jag läst något otäckt, men när jag läst ut Floden hade jag jobbiga mardrömmar som utspelade sig i djungellika skogar hela natten. Så på något sätt borrar sig historien in och den gjorde uppenbarligen något med mitt undermedvetna. Utan mardrömmarna hade det blivit en trea, men nu steppade den upp sig till en fyra i betyg. Klart läsvärd och klart annorlunda!

Fakta:
Förlag: Bookmark förlag
Antal sidor: 322
Utgivningsår: 2019

Finns på Bokus och Adlibris.