En dag i december – Josie Silver

Laurie är inte särskilt romantisk och har aldrig trott på kärlek vid första ögonkastet. Men allt förändras en snöig decemberdag när hon tittar ut genom ett bussfönster. Och får syn på honom. För en kort stund står tiden still. Tills bussen åker iväg och ögonblicket är över.Laurie går vidare med sitt liv, men mannen dröjer kvar i hennes tankar. Ett år senare, på en julfest, presenterar Lauries bästa vän Sarah henne för sin nya pojkvän, Jack O’Mara. Laurie känner genast igen honom.

Från att tidigare ha varit närmast oskiljaktiga börjar Laurie dra sig undan Sarah i ett försök att dölja sina känslor. Sarah är dock fast besluten att allt ska vara som förut och att de alla tre ska bli bästa vänner. Men hur slutar man vara förälskad? Och kommer Jack ihåg henne?

Kommentar:
Låt mig börja med att säga att det här är inte en julroman. Den är inte ens vintrig, vilket jag hade förväntat mig. Och jag vet inte ens om jag tycker den är särskilt bra.
Visst, det är en söt och underhållande historia, men den är precis lika irriterande som den är underhållande. Först och främst stör jag mig på upplägget, att det är nedslag på olika datum år efter år och då händer det något särskilt mellan karaktärerna. Men tiden där emellan – en vecka, en månad, ett halvår, nej då verkar karaktärerna inte ens ha pratat med varandra. Störigt. Och ett billigt och enkelt sätt att bygga en historia.
Det andra jag stör mig på är de sjukt egoistiska och osympatiska Laurie och Jack. Jag fattar att man kan tråna efter nån annan men inte fasen går man och gifter sig med andra eller hänger ihop i åratal med någon annan, om man samtidigt går och brinner av längtan efter en annan person. Stackars, stackars deras andra respektive partners.
Nåväl. De tu förtjänar varandra. Jag är övertygad om att många kommer att gilla boken, och är än mer övertygad om att den skulle göra sig bättre som film än som bok.
Fakta:
Originaltitel: One Day in December
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 392
Utgivningsår: 2018
Finns på Bokus och Adlibris.