De försvunna – Lori Roy

När Lane en gång flydde Florida, för anonymitetens New York City, var hon säker på att aldrig återvända. Tjugo år senare flyttar hon tillbaka, med sina två döttrar, lämnande ett dåligt äktenskap bakom sig. Hon serverar i en bar och bor under föräldrarnas tak, på historiska Fielding Mansion där hon gör sitt bästa för att inte tänka på faderns brott på platsen, under tiden som rektor för en uppfostringsanstalt för pojkar.Plötsligt försvinner hennes äldsta dotter. Lane fruktar det värsta att seriemördaren som traumatiserade norra Florida på sjuttiotalet är tillbaka. Sedan tio dagar saknas ännu en flicka och hela trakten vakar extra noga över sina döttrar. När yngsta dottern erkänner att hon fått en märklig ny vän, måste Lane räkna med att den äldre dotterns försvinnande har med hennes fars brott att göra eller kanske med hennes egna. Alltmedan media följer varje steg hon tar, och hela staden befinner sig i hysteriskt kaos, får Lane alltför många fiender omkring sig, och alltför lite tid att rädda sin dotter tillbaka i säkerhet.

Kommentar:
Det här är drygt trehundra sidor grymt spännande läsning med utsökta miljöbeskrivningar och karaktärer. Miljön och stämningen är äkta southern gothic. Det är fuktigt, regnigt, klibbigt och svettigt. Det är förfall, hemligheter och mörker. Det känns som att man befinner sig på plats, jag blir fysiskt påverkad och får nästan tungt att andas när jag läser. Det är också otroligt välskrivet med en suggestivt uppbyggd spänning som nästan går att ta på.
Lori Roy är en mycket skicklig författare. Hon säger mycket med få ord. Mycket ligger mellan raderna. Tempot är långsamt, men det kokar under ytan. Hon får till det så bra!
De försvunna är är en snårig historia, och det gäller att vara skärpt när man läser. Den är också helt omöjlig att lägga ifrån sig när man väl börjat läsa.
Jag har läst boken på engelska, The Disappearing.
Fakta:
Originaltitel: The Disappearing
Förlag: Modernista
Antal sidor: 314
Utgivningsår: 2018
Finns på Bokus och Adlibris.