Den första lögnen – Sara Larsson

Visby 1997. Sextonåriga Josefin vaknar i en främmande säng och det tar en stund innan hon inser vad som har hänt. Att hon har blivit brutalt våldtagen av tre manliga skolkamrater. I den följande rättegången frias de åtalade eftersom ord står mot ord.Thailand 2010. Den framgångsrike idrottsmannen Oskar semestrar med sin fru och sina två barn. Även om det på ytan ter det sig idylliskt är Oskar mer intresserad av barerna och nattlivet än av familjen. Men efter en särskilt blöt kväll går allt överstyr och han tvingas fatta ett helt livsavgörande beslut.

Många år efter det som hände i Visby 1997 dyker det upp mejl och sms med hotfulla meddelanden och bilder av gruppvåldtäkten. Männen är vuxna nu, lever vitt skilda liv, men måste träffas för att hindra att deras liv slås i spillror. Efter den första lögnen måste nu flera nya ta vid för att de ännu en gång ska gå fria

Kommentar:
Den första lögnen är Sara Larssons debutroman, och den passerade mig ganska obemärkt förbi när den kom ut 2015. Nu är hon aktuell med en ny bok, Aldrig mer, vilket lockade mig till att börja med hennes första. Och jag är så glad att jag gjorde det! Det här är en mycket bra debutroman.
Här finns ett driv och ett engagemang som för tankarna till Katarina Wennstam. På sina håll är det också riktigt obehaglig läsning. Ibland passar pusselbitarna kanske lite väl enkelt ihop, men det gör inte så mycket. Jag köper det för jag tycker att historien är så pass bra.
Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 459
Utgivningsår: 2015
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Lottens bokblogg.