Flickan utan hud – Mads Peder Nordbo

Den danska journalisten Matthew Cave flyttar till Grönland där han ska rapportera om en mumie man har upptäckt i isen. Men på fyndplatsen är mumien borta och en vakt brutalt mördad. Mordet är utfört på samma sätt som fyra mord som skedde på 1970-talet, mord som aldrig uppklarades. Matthew får oväntad hjälp av en ung inuit, hennes kropp är fylld av tatueringar, tatueringar som döljer mycket värre märken på hennes hud.
Kommentar:

Flickan utan hud låter precis som en bok i min smak, och att den dessutom utspelar sig på Grönland fick det att pirra till lite extra. Men tyvärr så tyckte jag inte det här var så speciellt bra. Det känns klumpigt och saknar finess. Jag lyckas aldrig riktigt fastna i handlingen och till viss del kan det säkert bero på att jag lyssnade på ljudboken, jag hade problem att hänga med i växlingen mellan nutid och dåtid och det tog lång tid för mig att ta mig igenom boken.

Det är mycket blod och äckel och vad jag tycker onödigt mycket så. Och det beror inte på att jag är särskilt känslig utan det känns som att det är utstuderat och medvetet för att det ska bli så chockerande som möjligt. Chockerad blir jag inte, kväver istället en gäspning och går vidare till nästa bok.
Gillar ni att läsa deckare i grönländska miljöer kan jag istället rekommendera Melanie McGrath (eller M.J. McGrath som hon heter i den engelska utgivningen) och hennes serie om Edie Kiglatuk. Men bara första delen finns översatt till svenska.
Fakta:
Originaltitel: Pigen uden hud
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 360
Utgivningsår: 2018
Finns på Bokus och Adlibris.