Dirigenten från Sankt Petersburg – Camilla Grebe och Paul Leander-Engström

Moskva 2003. Det luktar lågoktanig bensin, svett och byggdamm. Primitivt, brutalt och löftesrikt, precis som Ryssland, tänker den svenske finansmannen Tom Blixen på väg till sitt arbete på Pioneer Capital, landets ledande investmentbank. De senaste åren har enorma förmögenheter skapats över en natt och många har fått betala med livet i huggsexan om landets rikedomar.
 
Den största möjligheten i firmans historia har just öppnat sig och Tom utses att föra affären i hamn. Uppdragsgivaren är Rysslands största oljebolag, som leds av den mäktige oligarken Romanov. Tom tror sig kunna hantera den korruption och brutala maktkamp som är självklara inslag i det ryska affärslivet, men finner sig snart indragen i en våldsspiral som kostar flera av hans närmaste livet.
 
Kommentar:
Jag ratade hela den här bokserien när den kom ut, om än jag gillar Grebes böcker så kändes det inte som att Moskva noir skulle falla mig i smaken. Men då tv-serien (Dirigenten) har premiär nu i dagarna så ville jag läsa boken först.
 
Och jag blev positivt överraskad. Det är fortfarande aningen för mycket politik och korruption för att jag ska bli intresserad fullt ut, men det vägs upp av en oförutsägbar handling, spännande karaktärer och välskildrade Moskva-miljöer. Jag kommer definitivt att läsa de övriga två delarna i serien.
 
Fakta:
Förlag: Massolit
Antal sidor: 488
Utgivningsår: 2013
 
Finns på Bokus och Adlibris.