Hejdå bokmässan!

Nu har bokmässan packat ihop för det här året och fyra dagars bokrus är över. Det har varit en lite konstig mässa i år, en olustig stämning har legat som ett lock över hela arrangemanget på grund av nazistdemonstrationen. Ljudet från helikoptrarna trängde in även i seminariesalarna och verkligheten gjorde sig påmind. Nåväl. Nog om det. Här är fem av av mina höjdpunkter:
 
Theodor Kallifatides. Hans lågmälda sätt och klokskap är en lugn och trygg hamn, särskilt i tider som dessa. Hans föreläsning på fredagen om livet, kärleken och språket var en njutning att lyssna till. Han berättade bland annat om sin rädsla för att förlora förmågan att skriva. Den dagen kommer för alla författare. Någon gång tar orden slut. Han har skrivit på svenska i 50 år och varje morgon vaknar han med hjärtklappning och undrar om han ska kunna skriva idag.
 
 
Årets bok. På fredagen var det också utdelning av Bonniers bokklubbs litteraturpris Årets bok som delas ut av Bonniers Bokklubbar där vinnaren avgörs genom omröstning bland svenska folket. Antiklimax de luxe när Alex Schulman vann. Malin Persson Giolito kom tvåa och höll tidernas bästa dålig förlorare-tal. Hon var min vinnare. Trea kom Elisabet Nemert med sin bok Vargarnas tid och det tyckte jag var jättekul!
 
Afternoon tea med Sophie Kinsella och Jenny Colgan. Ja, varför det kallades afternoon tea vet jag inte, varken vi åhörare eller författarna på scenen fick något te. 😉 Jag gillar Kinsella men den som läst min blogg vet att jag inte är särskilt förtjust i Colgan. Jag blev däremot stormförtjust i henne som person vilket gjorde mig sugen på att ge henne en ny chans. Dock inte bageriserien. Det var hur som helst ett underhållande samtal som var kul att lyssna till.
 
 
Bloggträff med Jussi Adler-Olsen. På söndagen bjöds några av oss bloggare in till morgonkaffe tillsammans med Jussi och förlaget. Han var påläst och visste vem av oss som skrivit vad om hans böcker. Anar att han fick en del hjälp av förlaget för jag har svårt att tro att han sitter och gör research bland svenska bloggare. Eller det kanske han gör. Han var i alla fall genuint intresserad av att träffa oss och det märks att han sätter stort värde på att möta läsare och bokbloggare. Han berättade om sitt skrivande, senaste boken Selfies, och vad som är på gång näst. (Bok nr 8 kommer om ett år.) Och vi fick möjlighet att ställa frågor. Det var ett intressant och personligt möte, tusen tack för ett trevligt arrangemang! Anna har summerat träffen på Kulturkollo, och där finns tjusiga bilder också! 😉 Och inte minst ett signerat ex av Selfies som du har chansen att vinna!
 
Emmaus Björkå. Bästa montern. Så här gör man ett statement.