För oss är natten ljus – Christoffer Holst

En dröm för många.En mardröm för Oliver. När Olivers farfar dör tvingas han resa med sin dysfunktionella familj till USA. Redo för hemfärd nås de av beskedet att all flygtrafik är inställd på grund av strejk – och nästa möjliga hemresa är om fyra dagar.
Trots att hans familj knappt går att stå ut med försöker Oliver fokusera på att han faktiskt är i New York. I New York finns nyckeln till det han drömmer om mest: att stå på scen på Broadway.
Under fyra dagar ställs allt på ända bland gula taxibilar, nätter på Brooklyn Bridge och glittrande storstadsgator. Kan världens bästa stad laga världens värsta familj?
Kommentar:Om man känner sig lite höstdeppig och vill bli av med den känslan så är det ett säkert kort att plocka upp en Holst-bok. För oss är natten ljus är Christoffer Holsts fjärde bok, och den går i samma anda som förra höstens feelgood-pralin Mindfulness for losers.

Den här gången är det lite mindre hysteri, den är lite mer lågmäld, men den har ändå ett högt tempo och rapp dialog. Det är mycket som ska berättas och det är många karaktärer som presenteras, men det här är främst Olivers och mamma Maggans historia. Båda går rakt in i hjärtat på mig. Den ensamme Oliver som söker tryggheten i sina potatisklyftor och bittra Maggan som söker tröst i alkoholen. Att vara strandad i New York med sin exman och hans unga, vackra fru är inte direkt Maggans drömsemester.

Så det är klart att det händer grejer: det blir bråk, det blir drama, det blir tårar – men också skratt och försoning och man lägger boken ifrån sig med varmt och gosigt ludd runt hjärtat. Precis som det ska vara. Min enda invändning är att den tar slut alldeles fort. Jag hade gärna sett en ännu fylligare berättelse, att historien hade fått bre ut sig på åtminstone hundra sidor till, så att alla relationer hade fått ännu mer dynamik.

Jag läste boken som e-bok på Storytel, och där saknades bland annat sista kapitlet. Så håll koll på det ni som läser e-bok, 17 kapitel ska det vara.

Fakta:
Förlag: Bokfabriken
Antal sidor: 225
Utgivningsår: 2017

Finns på Bokus och Adlibris.