Hej syster – Navid Modiri

Hej syster. Vad fint att se dig. Välkommen till Sverige. Ställ ner väskan ett tag. Nej, jag behöver inte se ditt pass. Lägg undan dollarsedlarna. Hur har resan varit? Det här är Malmö, det tillhör Sverige.
Så börjar Navid Modiri sin berättelse. Men den började som ett Facebook-inlägg riktat till en flyktingkvinna han träffade på Centralstationen i Malmö, mitt under Sveriges ”flyktingkaos”. Inlägget fick stor spridning och delades över tiotusen gånger. Och nu har det blivit en bok i samma anda.
 
Hej syster är en berättelse om flykt och mellanförskap. Men man behöver inte vara invandrare och flykting för att känna igen sig. Du kanske inte behövt fly från ditt land, men säkerligen har du försökt fly från dig själv eller till något annat. Flykt är mänskligt. Så också önskan att höra till och känna sig hemma.
 

Jag har lyssnat på boken på Storytel, inläst av Navid Modiri själv, och han är en väldigt bra uppläsare. Den enda nackdelen är att det här är en bok som jag skulle vilja bläddra fram och tillbaka i, och stryka under kloka saker och vackra formuleringar. Det blir lite svårare med ljudboken. Navid Modiri är mycket skicklig på att använda språket. Hans ord går rakt in i hjärtat.

Hej syster är en stark, gripande och väldigt ärlig berättelse. Här samsas starka känslor, naken uppriktighet och minnen från barndomen med oväntade möten som golf med Jimmie Åkesson. Hej syster är också en berättelse som för människor närmare varandra. Vi är inte så olika när allt kommer omkring. Det är en fin, och för många en välbehövlig, påminnelse.
 
Fakta
Förlag: Forum
Antal sidor: 181
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.