Kolibri – Kati Hiekkapelto

Anna Fekete har ett förflutet – som barn flydde hon kriget i Jugoslavien – och nu är hon precis i början av sin karriär som brottsutredare i en nordlig finsk kuststad. Hon har blivit inkastad i ett högprofilerat, till synes olösligt fall som fångat hela nationens intresse. Och det hjälper inte att hennes nya medelålders partner, Esko, inte ens bryr sig om att dölja sina rasistiska fördomar.
 
En ung kvinna har mördats i ett joggingspår och ett smycke föreställande en aztekisk gud har återfunnits i hennes ägo. Inom kort följer ännu ett mord, och allt tyder på en seriemördare, som får smeknamnet Kolibrin. Men kan Anna spåra upp mördaren innan han – eller hon – slår till igen? Och till vilken kostnad för henne själv?
 
Kommentar:
Anna Fekete är ny som kriminalpolis och paras ihop med den buttre, alkoholiserade, rasistiske Esko som inte har mycket till övers för Anna. Anna har invandrarbakgrund, hon tillhör en ungersk minoritet i Serbien och flydde till Finland från kriget i forna Jugoslavien. 
 
För mig är det karaktärerna som lyfter historien. Anna intresserar mig. Hon är en komplex person, utan att vara trasig. Kolibri är första delen i en serie vilket förklarar de många karaktärerna, bland annat alla Annas kollegor där man får små glimtar ur deras liv. Jag saknar dock lite bakgrundsstory hos Esko, den man egentligen skulle vilja komma lite närmare får man inte veta något om. Förutom kollegorna finns också Annas serbiska krets. Hennes bror som lever på glid, hennes ex/älskare Zoran som är gift, och glimtarna från den världen väcker nyfikenhet. Jag gissar att alla de olika personer som introduceras kommer att få fortsatt utrymme i nästa bok.
 
Kolibri är en ganska bra debutbok, men det är väldigt mycket som pågår här. Det är många sidohandlingar, många karaktärer, många beskrivningar – och en snabb och något ologisk upplösning. Det är lite extra allt över alltihopa. 
 
Känslan av mörker och melankoli går igenom hela berättelsen, och här finns också en genomgående dos samhällskritik. Nu läste jag boken i engelsk översättning och det gör kanske att en del av känslan går förlorad. Miljöerna, norra Finland, ligger mig nära, men att läsa den på svenska hade varit mer naturligt.
 
Jag ser fram emot att läsa kommande delar i serien, och då på svenska. Omslaget är för övrigt isande vackert.
 
Fakta:
Originatitel: Kolibri
Förlag: Modernista
Antal sidor: 375
Utgivningsår: 2017
 
Jag har läst boken på engelska, Hummingbird.
 
Finns på Bokus och Adlibris.