Kåda – Ane Riel

Det är inte alltid så lätt för Liv att förstå sin omvärld. Då är det tur att hon har en pappa som Jens, som är så duktig på att förklara allting: Varför mamma blivit så stor att hon inte kan lämna sovrummet, varför man inte ska gå i skolan. Och framför allt varför man måste döda farmor…
 
Kommentar:
Kåda är suggestiv, spännande och obehaglig läsning. Otroligt vackert berättad – och otroligt sorglig. Redan inledningen sätter tonen: ”Det var mörkt i det vita rummet när far dödade farmor.”
 
Någon deckare är det inte. Spänningsroman, ja, men mer av den smygande, krypande typen av spänning. Berättelsen skildras till stor del genom barnet Livs ögon, vilket blir en naiv och oskuldsfull framställning. Hon skildrar det hon ser, men hon förstår inte. Läsaren förstår desto mer. 
 
Kåda har prisats bland annat med Glasnyckeln för Nordens bästa spänningsroman 2016, och årets översatta deckare 2017 enligt Svenska Deckarakademien. Stora priser, och jag förstår varför.
 
Om du inte läst Kåda så blir det en perfekt julklapp till dig själv, eller till någon annan. Man behöver inte vara deckarfantast, den här boken når en bredare publik än så. Och omslaget är väldigt vackert, du behöver knappt ens slå in den i ett paket!
 

Fakta:
Originaltitel: Harpiks
Förlag: Modernista
Antal sidor: 239
Utgivningsår: 2017

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Lottens bokblogg.