Greatest hits – Laura Barnett

Det är över ett decennium sedan Cass Wheeler, en populär brittisk singer-songwriter, släppte sitt senaste album; tio år sedan den tragedi som drev henne till sammanbrott och gjorde att hon helt försvann från musikscenen något som ledde till utdragna spekulationer bland hennes fans.
Men nu befinner sig Cass återigen i studion. Hennes uppgift är att välja ut sexton av de många hundra låtar hon skrivit sedan tonåren till ett samlingsalbum: ett arbete som framkallar starka minnen och tillbakablickar över de vägar hennes liv tagit. Från barndomens plågsamma minnen, till mötet med Ivor, musiken, festerna, lyckan över dottern Anna, och vidare mot det stora sammanbrottet.
Kommentar:

Det här är en fantastisk bok, om ett kvinnoliv, ett musikerliv. Man läser den som att det är en skönlitterär biografi, Cass Wheeler känns som en verklig person, en riktig artist. I boken finns också insprängda låttexter mellan kapitlen och man förstår precis när i tiden och hur varje låt kom till. Och det finns också ett soundtrack till!

Jag tycker väldigt mycket om Barnetts målande beskrivningar av 60-talets musikscen, pubspelningarna, tidsandan, kärleken till musiken och drivkraften som Cass besitter. Men det är Cass som bär upp hela historien. Cass är en fantastisk karaktär som går rakt in i hjärtat. Man förstår så väl vad som har format henne och varför hon gör som hon gör – eller inte gör. Det finns så mycket att prata om när det gäller henne, och jag tror att många kan känna igen sig i henne, under olika delar av hennes liv.
En annan karaktär som fascinerar är Margaret, Cass mamma. Hon som lämnar familjen och sin dotter. Och Lily, den faster som tar sig an Cass och låter henne pröva sina vingar och flyga fritt. Det är starka kvinnor som omger Cass, på gott och ont. Och sen har vi Anna, dottern. Det finns så väldigt många lager här hos alla karaktärerna – inget är svart och vitt utan det är massor av grå nyanser.
Jag tycker väldigt mycket om Greatest Hits. Jag tyckte även om Barnetts förra roman, Versioner av oss, men den här är ännu bättre. Kanske delvis för att jag är ett fan av rockbiografier, och det här känns som en skönlitterär variant av ett musikerliv. Men det är framförallt ett mycket starkt kvinnoporträtt och en tidsresa från femtiotalet och framåt.
Jag har läst boken på engelska: Greatest Hits.
Fakta:
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Antal sidor: 431
Utgivningsår: 2017
Finns på Bokus och Adlibris.