Vänd dig inte om – Tove Alsterdal

En gång var Beckomberga ett av Europas största mentalsjukhus. Nu har spåren av det förflutna suddats ut och exklusiva bostäder byggs i den gamla parken.
 
Svante Levander är en av dem som flyttar in i idyllen, tillsammans med sin nya kärlek. På väg hem från affären blir han knivhuggen till döds. Eva, hans före detta hustru, har följt efter honom den kvällen och grips, misstänkt för mord. Bara en person kan vittna om vad som hände, en utländsk kvinna som satt utanför butiken och tiggde, men hon är spårlöst försvunnen.
 
När några småpojkar finner rester av mänskliga kroppar i närheten av mordplatsen exploderar rädslan. Det förflutna visar sig vara närmare än någon kunde tro.
 
Kommentar:

Vänd dig inte om är ännu en lysande spänningsroman från Tove Alsterdal. Det här är hennes fjärde roman och är nog den mest nagelbitande och otäcka i raden.

Jag tror att det till stor del beror på den mystiska och fantasieggande miljön runt Beckomberga. Vad har inte hänt på det här området genom tiderna? Går det att sudda ut spåren av det förflutna utan att någon rest av ondska eller mänskligt lidande finns kvar, i någon form?
 
Från Beckomberga går spåren ut i Europa, till Rumänien, och det blir skrämmande aktuellt med flyktingströmmar och tiggande romer. Som brukligt i Tove Alsterdals böcker så finns det en dos politik och historia, och dåtid vävs samman med nutid, men framförallt är det en bladvändare som håller läsaren på helspänn från första sidan till sista.
 
Det är helt enkelt fantastiskt bra!
 
 
Fakta:
Förlag: Lind & Co
Antal sidor: 411
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.