The Night That Changed Everything – Laura Tait & Jimmy Rice

Jag tyckte väldigt mycket om författarduon Tait & Rices första bok, The Best Thing That Never Happened To Me, som var en underhållande romantisk komedi med hög nostalgifaktor. Sånt som jag går igång på. Nu är de tillbaka med en ny bok, The Night That Changed Everything. Och det här är en bok som verkligen vänder upp och ner på det traditionella formatet.
 
Det här handlar om Ben och Rebecca, det perfekta paret. Ben är den enda kille han vet som gråter i slutet på Titanic – Rebecca är den enda tjej hon vet som inte gör det. Rebecca är en slarver, Ben tycker om att städa upp efter henne. Motsatser i mycket, men de är helt rätt för varandra. Eller?
 
Ett år in i förhållandet så får Rebecca veta något som skakar om henne och förstör den tillit hon haft till Ben, och till sina bästa vänner Jamie och Danielle. En överreaktion i mitt tycke, men ändå en fullt förståelig reaktion, och allt som händer skildras på ett mycket trovärdigt sätt. Relationer är svårt. Det är lätt att sitta utifrån och tycka en massa saker om hur folk ska göra, men det är något helt annat när man i mitt i det. Så allt som händer är väldigt äkta. Och det handlar alltså om att göra slut snarare än att bli ihop. Hur man går från älskare till vänner, och är det så man vill ha det?
 

Både Rebecca och Ben är karaktärer man tycker om. Kapitlen berättas växelvis av dem båda, precis som i Tait & Rices förra bok. Ett bra grepp. Och det är inte bara huvudkaraktärerna som är välskrivna, det gäller genomgående för alla karaktärer, det är ett härligt brittiskt persongalleri där favoriten oundvikligen är Jamie, bästa vän med både Rebecca och Ben.

The Night That Changed Everything är väldigt bra, det är en resa att läsa den. Den är något alldeles extra, och det är helt omöjligt att veta hur och vad som kommer att hända. Det är många överraskningar längs vägen, många skratt och många tårar. Och framförallt väldigt många känslor. Bitterljuv är ett bra ord för att sammanfatta.
 
Fakta:
Förlag: Corgi Books
Antal sidor: 414
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.