Tjugo år till dig – Anna Lönnqvist

Linn har en turbulent sommar bakom sig. När hon på egen hand bestämmer sig för att uppfylla sin längtan efter barn slutar det i en smärtsam förlust. Hon flyr från sin barninredda lägenhet i Stockholms innerstad till natursköna Abisko.
 
På fjällstationen jobbar Joel. Han har bara en het önskan i livet, men förhoppningarna går i kras när flickvännen sviker. Han lämnar förortsvillan i Stockholm för nordligaste Lappland.
 
För tjugo år sedan möttes Linn och Joel på en stökig universitetsfest. En kväll Joel aldrig glömt men som Linn knappt kommer ihåg. Omgivna av det vackra och dramatiska landskapet korsas nu deras vägar igen. Men de hinner inte mer än träffas innan deras tidigare liv kommer ikapp.
 
Kommentar:

Jag tyckte väldigt mycket om Anna Lönnqvists debutbok, Tills kärleken skiljer sig, så jag kände mig nästan osunt pepp på att läsa hennes nya bok. Det är förstås aldrig ett bra utgångsläge, men jag kan nog säga att jag fick ungefär vad jag förväntade mig.

Linn och Joel är båda två ganska vilsna personer och vet inte riktigt vad de ska göra av sig själva. Slumpen för dem till Abisko där de försöker hitta sig själva, men råkar också hitta varandra. Det blir såklart en väldig massa missförstånd, blickar som möts, saker som inte sägs och yttre omständigheter som ställer till det.
 
Det här är en relationsroman som jag tror många kan känna igen sig i. Det här med att livet inte riktigt blir som man tänkt sig, men man kanske hittar något helt nytt och bättre runt hörnet. Både Joel och Linn känns som ganska vanliga människor som det går att relatera till. Jag tycker dock inte att jag lär känna Linn så bra som jag hade önskat. Joel är en tydligare person, trots att det till större delen är Linns historia. Linn är tråkig, jag gillar henne inte, men Joel är lättare att tycka om.
 
Historien som helhet tycker jag också om. Tjugo år till dig är en varm relationsroman som är väl värd att läsas.
 
Fakta:
Förlag: Ordberoende förlag
Antal sidor: 291
Utgivningsår: 2016
Första meningen: Linn lade handen ovanpå nedre delen av magen.
 
Finns på Bokus och Adibris.