Sekten på Dimön – Mariette Lindstein

På en dimmig och vindpiskad ö utanför Bohusläns kust, har en New Age-rörelse slagit sig ner. Deras karismatiske ledare, Franz Oswald, har utvecklat en lära, ViaTerra, som sägs återställa själslig frid och kroppens naturliga balans. Rörelsen har en magnetisk dragningskraft på kändisar och makthavare i höga positioner.
 
Sofia Bauman, som precis tagit sin universitetsexamen, blir fascinerad av Oswalds lära. Osäker på vad hon vill göra med sitt liv, och charmad av Oswald, antar hon hans jobberbjudande. Snart blir hon dock varse de enorma uppoffringar som engagemanget kräver. Och när sommaren ger vika och höstdimman driver in och slukar ön, börjar hon undra om hon blivit indragen i en sekt.
 
Samtidigt anar hon att det finns en skillnad mellan rörelsens ansikte utåt och Oswalds avsikter, och ju fler stenar hon vänder på, desto mer ångrar hon sitt beslut. Men Oswald styr med järnhand och ett elstängsel har rests runt sektens ägor. Vägen tillbaka till ett normalt liv förvandlas långsamt till en mardröm. För ingen har någonsin lämnat ViaTerra.
 
Kommentar:

Sekter är fascinerande och otäcka – och väldigt intressanta att läsa om. Det är spännande att följa hur sekten på Dimön växer fram och hur medlemmarna sakta bryts ner. Mariette Lindstein har själv varit medlem i scientologkyrkan så hon har en del personliga erfarenheter när det gäller sekter.

Sekten på Dimön är både lättläst och spännande, det går snabbt att ta sig igenom de dryga 500 sidorna. Jag har en del problem med dialogen på sina håll, och det är många ordval som inte känns helt naturliga, men det är ingenting som förstör läsningen.
 
Sekten på Dimön är första delen i en planerad trilogi – jag kommer säkert att läsa de andra två delarna, men det känns också som att det hade räckt bra med denna enda bok. Den avslutas på ett bra sätt och jag känner mig ganska färdig med Dimön och alla karaktärerna. Håller verkligen storyn för tre delar? Återstår att se.
 
Fakta:
Förlag: Mörkersdottir förlag
Antal sidor: 545
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.