Eld och djupa vatten – Camilla Grebe och Åsa Träff

Två syskon försvinner från sina fosterhem med bara ett par veckors mellanrum. Försvinnandena är oförklarliga och snart kör utredningen fast.
En kort tid senare hittas foton på barnen tillsammans med en främmande kvinna. Mysteriet tätnar när kvinnan på bilden identifieras som 29-åriga Kajsa Rantanen, som strax därefter hittas död. Vad hände Kajsa och varför finns hon på bild med de försvunna barnen?

Psykologen Siri Bergman får tillsammans med kollegorna i polisens gärningsmannaprofilgrupp i uppdrag att titta närmare på brotten. Är det en pedofil som går lös eller handlar det om någonting mycket mer komplext? Under några regnkalla höstveckor övergår undersökningen i en jakt på liv och död. Frågan om vem som egentligen är förövare och offer ställs på sin spets, och det blir snart tydligt att det inte finns några enkla svar.

 
Kommentar:

Grebe/Träffs serie om psykologen Siri Bergman (Någon sorts frid Bittrare än döden, Innan du dog och Mannen utan hjärta) är favoriter hos mig (även om fjärde boken Mannen utan hjärta var något av ett bottennapp). Med femte delen Eld och djupa vatten är författarduon starkare än någonsin. Det här är nog bästa boken i raden.

Jag ska inte berätta så mycket om handlingen för den som inte läst de tidigare böckerna. Alla är fristående, men man får såklart ut lite mer av historien om man följt Siri från början. Den här gången handlar det om barn som far illa, om samhället som brister, om hur tunn linjen kan vara mellan brottsoffer och förövare. Det är ruggigt spännande, det skär i hjärtat och det går inte att sluta läsa. Precis som det ska vara.
 
Jag vet inte om det här är den sista delen. Det känns som ett avslut. Kanske har Siri äntligen fått någon sorts frid.
 
Fakta:
Förlag: Massolit
Antal sidor: 464
Utgivningsår: 2015
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är och dagarna går och Johannas deckarhörna