Nattfilm – Marisha Pessl

Skräckfilmsregissören Stanislas Cordova har inte synts offentligt sedan 1977. För fansen är han en mörkrets överstepräst, onåbar och gåtfull. När hans dotter Ashley Cordova hittas död framställs händelsen som ett självmord, men journalisten Scott McGrath anar oråd och börjar gräva i vad som har hänt. Förra gången han försökte närma sig familjen slutade det i en privat katastrof. Nu sugs han återigen in i en jakt som för honom allt längre in mot det kraftcentrum som är Stanislas Cordova.
 
Bilder, illusioner, speglar: varje gång han fått upp en dörr tycks den smälla igen bakom honom. Scott har redan förlorat allt och det enda som kan ge honom upprättelse är att få reda på sanningen. Även om det kräver att han möter sitt eget mörker.
 
Kommentar:

Jag fullkomligt älskade Marisha Pessls förra bok, Fördjupade studier i katastroffysik, så jag har varit lite nervös inför att läsa Nattfilm. När den kom ut både hyllades och sågades den, så den hamnade i det där facket ”läses senare” och sedan glömdes den bort av mig. Tills nu. Och vilken läsresa det var!. Nattfilm är sommarens stora behållning.

Det här en bok med extra allt. Det är först och främst en väldigt lång berättelse på 647 sidor, och det händer mycket på sidorna. Insprängt finns också olika tidningsartiklar, foton och annat, för att illustrera känslan av att det händer på riktigt och att Stanislas Cordova är en verklig person. Själva handlingen rör sig från hårdkokt noir, kioskdeckare, mysterium, spökhistoria; i miljöer som privata klubbar, hemliga gods och mentalsjukhus; med inslag av humor, skräck och svart magi. Ja, det skulle kunna bli en riktig soppa. Men det är en magisk soppa! Jag sitter som förtrollad från första sidan till sista.
 
Det enda, enda, som avhåller mig från att ge Nattfilm full pott är att jag är lite besviken på slutet. Det är inte alls ett dåligt slut, det är bara att jag hade förväntat mig något mer. En större final efter hela den här långa resan. 
 
Jag är djupt imponerad över Marisha Pessl och hennes förmåga att bygga upp sådana här snillrika och komplexa men samtidigt läsvänliga historier. Nu ser jag fram emot bok nummer tre från hennes kreativa hjärna. Och den kommer garanterat inte att hamna i min ”läses senare” hög.
 
Fakta:
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 647
Utgivniningsår: 2014
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Maddes bokblogg, Bokomaten och Fantastiska berättelser