Härifrån till verkligheten – Eva Rydinger

Den heta sommaren går in i augusti. Medan Marianne kör hemåt över den skånska slätten, vänder dotterns plan tillbaka mot Stockholm. Semestern är slut och Marianne kan pusta ut. Nu stundas äntligen egentid och den vardag hon lärt sig att älska.

I Stockholm landar Karin och våndas inför hösten. Författardrömmarna rasar in på förlaget och i hjärtat skaver hemligheten om makens bortgång. Men en tanke har börjat ta form kring mammans sjuttiofemårsdag. Ett övertagande av hennes skånelänga kan vara chansen till den nystart hon så väl behöver.

Så öppnar Marianne dörren för en rörmokare. Hon hamnar i ett tvärdrag av känslor och tankar. Bor hon egentligen i sin dotters barndomshem eller bor hon i sitt eget vuxenhem? Varför hade hon aldrig valt, utan bara låtit saker ske? När födelsedagen kommer har både mor och dotter med sig överraskningar till festen.

 
Kommentar:

Jag måste börja med att hylla det lilla förlaget Ordberoende förlag som gång efter annan överraskar mig med sina små pärlor. Allt jag har läst har varit bra, så även den här gången.

Det är som en liten bit av verkligheten att läsa den här romanen som fokuserar på relationen mellan mor och dotter. Både Marianne och hennes dotter Karin lever i sorg efter att ha förlorat sina män. Eller, Marianne lever inte så mycket i sorg. Det har gått femton år sedan hennes make gick bort och ett äktenskap som inte var särskilt bra tog slut. Karins sorg har gått över till något annat, en osund besatthet av den bortgångne mannen, och hon sätter gärna sig själv som normen för hur man ska sörja.
 
Även om man inte har förlorat en make så finns det mycket att relatera till och känna igen sig i. Det här är en väldigt fin historia, om kärlek, försoning och mod, som lämnar en både tårögd och varm i hjärtat.
 
Fakta:
Förlag: Ordberoende förlag
Antal sidor: 267
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Erikas bokprat, Läsresan och Kulturkollo.