Liv efter liv – Kate Atkinson

Den 11 februari 1910 föds Ursula Todd, det tredje barnet till en rik engelsk bankirfamilj. Ursula har ett synnerligen unikt liv framför sig, där hon föds och dör om och om igen under de ca 60 år vi får följa henne. Hon får uppleva flera av sin tids viktigaste händelser och på olika sätt vara med att påverka historien. Tänk om du skulle få ett oändligt antal chanser att leva om ditt liv. Skulle du till slut kunna rädda världen från ett oundvikligt öde? Skulle du ens vilja?
 
Kommentar:

Liv efter liv efter liv efter liv. Ord efter ord efter ord efter ord. Det här är en bok som hyllats av många – dock inte av mig. Själva temat med att leva om sitt liv, hur små handlingar kan få stora konsekvenser, har gjorts förr och betydligt bättre av andra. Det här är alldeles för långtråkigt och lösryckt för min smak. 

Jag kom aldrig riktigt in i handlingen. (Kanske för att det inte finns en handling utan cirka sjuttiofem.) Jag hade tråkigt hela tiden, väntade bara på att snart blir det väl ändå bra, men när jag hade läst en trehundrafemtio sidor och det fortfarande inte var bra så insåg jag att det här kommer att bli en plågsam resa. (Jag läser alltid klart en påbörjad bok, men här var det nära att jag gav upp flera gånger). Huvudpersonen Ursula är blodfattig och livlös i alla sina versioner. För att vara en bok som heter Liv efter liv så innehåller den förvånansvärt lite liv. 
 
Det jag tycker om är att den är så genuint engelsk i ton och miljö. Och det är väl ungefär det enda…
 
Fakta:
Förlag: Massolit
Antal sidor: 545
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Carolina läser och Litteraturkvalster och småtankar.