Fågelburen – Lisa Jewell

Välkommen till familjen Bird.De fyra syskonens barndom är en total idyll: ett vackert gammalt hus i en pittoresk by, ett varmt, mysigt kök fyllt av kärlek och skratt, soldränkta eftermiddagar i en vindlande trädgård.
Men en påskhelg drabbas familjen av en tragedi så förkrossande att den driver dem isär. Åren går och syskonen växer upp utan mycket kontakt sinsemellan. Snart är det nästan som om de aldrig varit en familj.

Nästan. Men inte riktigt. För något har hänt, något som får dem att återvända hem, tillbaka till huset de växte upp i och till vad som egentligen hände den där påsken för länge sedan.

 
Kommentar:

Lisa Jewell är känd för att skriva varma och charmiga böcker, men hon drar sig mer och mer åt det mörkare hållet. Det här är nog det mörkaste jag läst av henne hittills, det är mycket elände som drabbar familjen Bird. Egentligen kanske lite för mycket för att det ska vara trovärdigt, men det här är samtidigt lättsam underhållning och ingen tung vardagsrealism så Jewell kommer undan med det. Tunga saker, men på ett lättviktigt sätt.

Jag ska inte gå in i detalj på vad som händer med familjen, mer än att idyllen spricker. Och kanske var det aldrig ens en idyll från början. Det är väldigt tragiskt, men det är också en berättelse som slutar med värme och hopp mitt i det deprimerande. Helt okej, men inte Jewells bästa.
 
Fakta:
Originatitel: The House We Grew Up In
Förlag: Printz Publishing
Antal sidor: 372
Utgivningsår: 2014
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Feelgoodbiblioteket och The Book Pond.