Kärlek sökes – Carin Hjulström

Radioprataren Frida Fors är proffs på relationer i programmet ”Sena Samtal” där hon pratar med lyssnare från hela landet. Men när yngsta barnet lämnar hemmet i Göteborg blir tomheten i radhuset obeskrivlig. Påhejad av vänner och arbetskamrater ger hon sig motvilligt ut på jakt efter den kärlek hon sedan länge gett upp hoppet om. 
 
I nätdejtingträsket träffar Frida längtande, kränkta, vilsna och besynnerliga män, den ena mer tilltufsad än den andra. Det blir många koppar kaffe på stadens kaféer, promenader i Botaniska och stela middagar på Brasserie Lipp. Trevande samtal, förhoppningar och monumentala besvikelser. Frida upplever såväl stormande förälskelser som kostsamma nederlag. Är Frida en av dem som aldrig hittar den rätte?
 
Kommentar:

Carin Hjulströms tidigare böcker om Frida Fors har passerat under min radar, så jag förstod inte först att Kärlek sökes var den tredje fristående romanen om samma person. Men det fungerar alldeles utmärkt att läsa denna utan att ha läst de föregående.

Det här är härlig feelgood med en sympatisk huvudperson. Jag kan inte låta bli att tänka på Frida som Carin själv, göteborgare och radiopersonligheter och nätdejtare som de båda är, och det är väl inte så konstigt om Carin lånat drag av sig själv och sina egna erfarenheter även om det här inte är en självbiografisk roman. Just glimtarna från radiojobbet tycker jag väldigt mycket om, det känns som att det är precis så här det går till på Karlavagnen eller liknande program.
 
Jag gillar blandningen av humor och allvar. Nätdejtning kan vara nog så ytligt och fnissigt, men i botten finns ju något annat. Ensamhet, sorg och längtan. Männsikor som längtar efter tvåsamhet, att ha någon att grilla med, bara vanliga vardagliga saker och närhet. Jag tycker också mycket om bifigurerna, grannen Rune och hemkunskapsfröken Henny. Också de är ensamma av olika anledningar.
 
Det känns som att vissa bitar i boken finns med enbart för att återknyta till tidigare böcker – och då tänker jag främst på Dani och torpet i Bursaryd. Annars hade de gott kunnat strykas för de tillför ingenting och stjäl bara utrymme från själva kärnhandlingen.
 
Kärlek sökes är en varm och underhållande feelgood som känns väldigt mycket 2016. Det är som sagt nätdejtning och det är diskussioner om fiber i radhusområdet. Jag läser gärna fler böcker om Frida Fors, eller fler böcker av Carin Hjulström överhuvudtaget.
 
Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 408
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.