Beyond the Sea – Melissa Bailey

Avlägsna öar, fyrtorn och gamla legender är tre ingredienser som får mig att gå igång lite extra. Här handlar det dessutom om avlägsna öar i den så avlägsna ögruppen Hebriderna så ni förstår att blodet svallar redan innan jag börjat läsa.
 
Det handlar om Freya som återvänder till sin lilla stuga, en gammal fyrvaktarbostad på en enslig ö med stormande Atlanten som närmaste granne. Här har hon tillbringat många lyckliga dagar med sin familj, mannen Jack och sonen Sam, som tragiskt försvann ute på havet för ett år sedan. Man hittade deras båt, men aldrig deras kroppar.
 
Freya sörjer fortfarande, och hoppas att hon ska kunna laga sig själv och hitta tillbaka, om hon återvänder till den plats där allting hände.Hon hittar Sams dagbok och hans skattkista med strandfynd och hon försöker återskapa sonens sista dagar genom att följa i hans fotspår. Hon gör samma utflykter som han berättat om i sin dagbok, för att komma närmare honom.
 

Men nätterna präglas av drömmar, otäcka drömmar, levande drömmar som varnar och skrämmer henne. En stormig natt vaknar hon och ser hur en båt kämpar mot vågorna, och en man spolas överbord och hamnar på hennes strand. Hon hjälper mannen, Daniel, som visar sig vara något av ett mysterium. I Sams kista med strandfynd finns något som intresserar Daniel, men varför? Vem är han? Är han den han utger sig för att vara?

Det här är en vackert berättad historia, om sorg och försoning. Rent genremässigt är den svår att placera – det är spännande men inte nog mycket för att kallas för thriller, och den är alldeles för mörk för att benämnas feelgood. Det finns dessutom en hel del gamla legender, myter och folklore invävd i historien – bland annat om sjöjungfrur – men det är ändå väldigt jordnära. Och mysteriet med fyrväktarna på Flannan Isles som nämns i förbifarten! Vilken story. Sånt ger mig kalla kårar. Jag älskar de här bitarna.
 
Jag tycker också om historien som helhet, Freya är fint gestaltad och man kommer henne väldigt nära. Hennes bottenlösa sorg och saknad går igenom boksidorna. Slutet är också väldigt bra. Jag läser gärna fler böcker av Melissa Bailey.
 
Fakta:
Förlag: Arrow Books
Antal sidor: 291
Utgivningsår: 2015
Första meningen: The boat glided effortlessly across the water.
 
Finns på Bokus.