Halvvägs – Fredrik Reinfeldt

Att inleda en mening med ”Jag är inte moderat, men…” känns lite unket och som att jag försöker dölja mina högerpolitiska tendenser i sann ”Jag är inte rasist”-anda. Men det är faktiskt sant. Jag ÄR inte moderat, men jag älskar Fredrik Reinfeldt. Han är den bästa statsminister vi haft, trots att han är moderat.
 
Fredrik Reinfeldt som ledare imponerar på mig. Och Fredrik Reinfeldt som person fascinerar mig. Vem är han, bakom politiken? Hur har hans liv som statsminister sett ut? Men jag vet inte om den här boken ger mig så många svar på de frågorna. 
 
Halvvägs är om man vill vara lite elak ett enda långt CV, först gjorde han det och sen det och sen det, årtal och procentsatser staplas på varandra. För mig som då inte är moderat är det visserligen intressant att läsa om Reinfeldts resa, hur han förändrade hela partiet, målmedvetenheten och skickligheten. Det är imponerande och jag slås av hur oerhört tufft det måste ha varit att genomföra det här arbetet. Men hur mådde han på kvällarna? Hur kändes det egentligen att stöta på motgångar och att arbeta i motvind? 
 

Det här är en snäll bok. Han delar inte ut några kängor, på sin höjd en liten tåfjutt mot Göran Perssons eller någon annan stor ledares håll. Det hedrar honom samtidigt som det gör boken till väldigt tråkig läsning. Missförstå mig rätt, jag uppskattar en bok som är fri från personliga påhopp och uppgöranden, men det finns också väldigt lite av kritik eller personliga reflektioner. 

Ibland glimrar det till, och blir lite mer personligt. Till exempel när han berättar om situationer som när han blottade magen på Nobelmiddagen eller Gadaffi i talarstolen på FN-möte eller Anders Borgs förskolebesök. Små incidenter som skänker liv till berättandet, och jag är säker på att det finns många liknande händelser han hade kunnat inflika. Utan att det för den skull är kritik eller påhopp.
 
Halvvägs är en väldigt korrekt, saklig och präktig bok. Lite mer blod och liv, lite mer passion och dramatik hade inte skadat. Jag är övertygad om att det finns mer att berätta.
 
Fakta:
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Antal sidor: 380
Utgivningsår: 2015
 
Finns på Bokus och Adlibris.