Arvet efter dig – Jojo Moyes

Lou tampas med skuldkänslor över att hon inte lyckades förmå Will att fortsätta leva, samtidigt som hon själv ställs inför en hel rad nya utmaningar. Hon lovade Will att våga mer och att leva sitt liv fullt ut. Men hur? Och om man lärt sig att kärleken ibland lämnar en med outsäglig sorg och saknad, vågar man då bli kär igen?
 
Kommentar:

Äntligen har Jojo Moyes skrivit en fortsättning på den så hyllade Livet efter dig. Hon hade inga planer på att göra det från början, men när läsarna hela tiden hörde av sig med frågor om vad som hände sen, ”Vad gör Lou nu med sitt liv?” så kände hon att det fanns mer att berätta. 

Och jag tänker att det kan inte ha varit helt enkelt! Att följa upp dundersuccén som så många älskat. Hur gör man det på bästa sätt? Men jag behövde inte vara orolig. Det här är väldigt, väldigt bra. Historien hanteras varsamt, med värme och känns väldigt äkta. 
 
Vi får återse Louisa, förstås. Och också hennes familj och Wills familj. Och nya familjemedlemmar dyker upp. Nya karaktärer introduceras. Det är en bra blandning av karaktärer. De fyller tomrum hos varandra, pusselbitarna faller på plats. Men de gör inte det helt enkelt och friktionsfritt förstås.
 
Det här är inte samma tårfest som Livet efter dig, utan det är mer en fin och varm historia. Om hur livet kan gå vidare när livet förändrats. Om att våga leva, vilket inte alltid är så enkelt. Om att öppna sig själv och öppna sitt hjärta, vilket inte heller är så enkelt. 
 
Humor, sorg, värme och en mycket värdig uppföljare. Och jag tror att den vinner på att läsas en god stund efter att man läst Livet efter dig. Jag tror inte på att läsa dem tätt efter varandra. Jag tror att tiden bör göra sitt, så att man liksom Lou ”gått vidare” och landat i sina känslor.
 
Fakta:
Originaltitel: After You
Förlag: Printz Publishing
Antal sidor: 400
Utgivningsår: 2015
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokmumriken.