Alice och Flugan – James Rice

Greg är Flugan, en hämmad tonårskille med en hel del bekymmer. Han är utstött i skolan och har svårt att uttrycka sig, mycket på grund av sin läspning. Familjen är dysfunktionell och vänskapsbanden obefintliga.
 
Greg älskar Alice, flickan bakom de svarta solglasögonen. Fast Alice känner inte Greg. Det gör ingen. Ändå är det henne han skriver dagbok till, henne han fantiserar kring och bygger upp hela sin värld runt. När besattheten intensifieras, fobierna och rädslan för Dom tar över allt mer och de fysiska attackerna eskalerar i styrka tar hans tillvaro vändningar ingen kunnat förutse.
 
Kommentar:

Låt mig börja med att säga att Alice och Flugan inte alls var vad jag föreställde mig. Och egentligen vill jag inte säga mer än så, jag vill nästan inte säga något alls, för det här är den sortens bok man bör upptäcka helt på egen hand. Men samtidigt, herregud vad jag vill BERÄTTA saker om den här boken och hur mycket jag tycker om och inte tycker om den på samma gång.

Från början är det här en lite halvkul historia, en tonårskille som vi ganska snart förstår har mer problem än den vanliga udda och utstötta killen. Gregs problem ligger på ett annat plan, och snart vrids historien till att bli mörkare och mörkare. Historien växlar hela tiden mellan Gregs dagboksanteckningar och utskrifter från polisförhör som avslöjar att något hänt, men inte riktigt vad. 
 
Jag imponeras av James Rice och hans förmåga att skildra händelser och karaktärer med små medel. Det känns precis som att man är på plats, i bussen, vid matbordet, i klassrummet. Ni vet hur man med en enda blick kan uppfatta stämningen i ett rum eller hos en person, precis så funkar det överallt här i boken, och det hör inte till vanligheterna. 
 
Alice och Flugan kategoriseras som YA men den befinner sig lika mycket på vuxensidan tycker jag. Det är i alla fall inte en YA som man bör sätta i händerna på de yngre läsarna. Det här är väldigt sorgligt, väldigt mörkt och väldigt dystert. Så otroligt, otroligt ledsam läsning, men också mycket bra. Alice och Flugan är en bok som berör och skakar om. 
 
Fakta:
Originaltitel: Alice and the Fly
Förlag: Stimpla Publishing
Antal sidor: 219
Utgivningsår: 2015
Första meningen: Bussen var sen ikväll.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Vargnatts bokhylla.