Skuggorna – Katarina Wennstam

Slår man upp ordet ”talionsprincipen” får man veta att det är en juridisk grundsats enligt vilken brottslingen tillfogas lika stor skada som den han åstadkommit. Populärt uttryckt i Andra mosebok: ”liv för liv, öga för öga, tand för tand, hand för hand, fot för fot, bränt för bränt, sår för sår, skråma för skråma”. Man kanske kan säga att den fortfarande tillämpas som idé: ju grövre brott, desto längre straff.
 
Men för ”skuggorna” är fängelse eller böter inte nog. För dem gäller bränt för bränt, sår för sår. Bokstavligen.
 
Kommentar:

Skuggorna är den tredje delen i Katarina Wennstams serie om brott som begås mitt ibland oss, av oss själva, och där brottslingarna skyddas av allas våra fördomar och förutfattade meningar. Kommissarie Charlotta Lugn och advokat Shirin Sundin blir återigen inblandade när det sker en rad grova överfall på dömda kvinnomisshandlare och våldtäktsmän. En maskerad liga attackerar männen och utsätter dem för samma brott som de blivit dömda för. Öga för öga, tand för tand.

Och det här är väldigt intressant läsning. Moraliskt sett kan man tycka si, men jurdiskt sett tycker man så. Är det så att männen får vad de förtjänar och den maskerade ligan är hjältar? Är vissa typer av brott mer okej än andra? Och vad händer i samhället när maktbalansen börjar tippa över? När ensamma män är rädda för att gå utomhus på natten och tidigare dömda uppmanas att hålla sig inomhus. Och när medborgare själva agerar rättsväsende?
 
Katarina Wennstam skriver som alltid engagerande och det märks att hon brinner för ämnet. Här tycker jag att det upplysande och utbildande inslagen träffar precis rätt, jag klagade lite på det i Stenhjärtat där det kändes mer mästrande och pekpinnelikt.
 
Jag tycker om att läsa om Charlotta och Shirin, och jag hoppas att det kommer fler böcker med dem. Katarina Wennstam är en viktig röst i svensk spänningslitteratur.
 
Fakta:
Antal sidor: 394
Utgivningsår: 2014
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är En bok om dagen.