Kvinnan på tåget – Paula Hawkins

Rachel har inget jobb och ingenstans hon behöver vara. Ändå tar hon tåget samma tid, varje dag. Varje dag ser hon ett ungt par i huset intill spåret. Jason och Jess kallar hon dem. I Rachels ögon är deras liv lika perfekt som hennes eget en gång var. Men en dag ser hon något från tågfönstret som skakar om henne.
 
Ett par dagar senare vaknar Rachel, bakfull med ångest och minnesluckor, och får snart veta att Jess har försvunnit spårlöst. Hon kan inte släppa tanken på att hon själv har information om försvinnandet och när polisutredningen inleds börjar Rachel göra egna efterforskningar. Nu ska hon visa alla att hon är så mycket mer än bara kvinnan på tåget.
 
Kommentar:

Kvinnan på tåget är succéboken som har hyllats av många och blivit så pass överhajpad att jag dragit mig för att läsa den. Snackisböcker brukar vara ett säkert tecken på att bli besviken. Den har jämförts med Gone Girl, en annan överhajpad bok som gjorde mig aningen besviken när jag läste den. Det där med höga förväntningar brukar sällan leda till något gott. Men Kvinnan på tåget är ungefär som jag trodde. Det är en spännande thriller som höll mig i ett tajt grepp från första sidan till sista.

Precis som Rachel, och jag tror vi är många, så brukar jag sitta och typa människor när jag är ute i olika sammanhang. Där sitter paret som är ute på sin första dejt. Där är en man som sitter bredvid sin älskarinna men pratar med sin fru i telefon. Och så vidare. Skulle jag pendla till jobbet och se samma människor utanför mitt tågfönster hela tiden så skulle jag nog också väva ihop hela följetonger om dem, istället för som nu ögonblicksbilder eftersom jag aldrig stöter på dem igen. Så det är ett kittlande scenario och väldigt lätt att sätta sig in i den ensamma och sargade Rachels fantiserande.
 
Jag förstår referenserna till Gillian Flynn och Gone Girl, det finns ett mörker och en trasighet som går igen i båda böckerna. Karaktärer man inte riktigt vet var man har, och inte heller nödvändigtvis tycker om. Men det är absolut ingen kopia utan den står gott på egna ben. Gillar du Flynn eller SJ Bolton så kommer du också att gilla Paula Hawkins.
 
Fakta:
Originaltitel: The Girl on the Train
Förlag: Massolit
Antal sidor: 396
Första meningen: Hon ligger begravd under en silverbjörk, den vid den gamla järnvägsrälsen, hennes grav utmärkt med ett röse.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokboxen, Vargnatts bokhylla och Breakfast Book Club.