Den som väntar – Kristin Emilsson

Amanda och Erik har nyss tagit sig igenom en äktenskaplig kris. De har lovat att lägga alla lögner bakom sig och försöka på nytt. Men det visar sig lättare sagt än gjort, särskilt när de önskar sig så olika saker av livet. Amanda vill att Erik ska vara pappaledig. För egen del önskar hon en hel natts sömn och att tonårsdöttrarna ska sluta dra hem odrägliga pojkvänner. Men mest av allt önskar hon att ett bokförlag ska anta hennes manus så att livet kan ta en ny vändning.
 
Erik önskar att allt kunde bli som det var tidigare, då när livet var lätt. Nu är det komplicerat. Amanda är förändrad, befordran på jobbet låter vänta på sig och så är det de där oregelbundna hjärtslagen som håller honom vaken om nätterna.
 
När Amanda ger sig iväg på en oplanerad resa hopar sig missförstånden. Och när nya bekantskaper och gamla spöken dyker upp och ställer saker på sin spets tvingas Amanda och Erik att omvärdera allt de tidigare tagit för givet. För hur vet man när man väntar på något gott – eller när man bara väntar för länge?
 
Kommentar:

Jag tyckte väldigt mycket om Kristin Emilssons debut, Äta kakan och ha den kvar, som handlade om
39-åriga Bromma-mamman Amandas krisande äktenskap och galna dubbelliv. Den som väntar är uppföljaren, så har du inte läst Äta kakan… – se till att göra det innan du läser Den som väntar, eller för den del läser vidare i recensionen.

Amanda och Erik har alltså lappat ihop sitt äktenskap efter alla turer i förra boken. Men det är inte helt friktionsfritt. Det är inte lätt att ändra på sig själv och invanda mönster. Det är inte lätt att lappa och laga och det är inte lätt att veta om man ska hitta tillbaka till något som fanns, eller försöka hitta varandra på nya sätt. Och så klart blir det förvecklingar, komplikationer, missförstånd och skruvade händelser.
 
Både Amanda och Erik har växt som karaktärer, jag känner med dem båda två, och det de går igenom på det äktenskapliga planet känns smärtsamt realistiskt. Men det är förstås inte bara svärta och smärta, utan en hel del komiska situationer och romantiska ögonblick som gör mig alldeles glad och varm i hjärtat.
 
Och jag blir grymt imponerad av Kristin Emilsson som än en gång lyckas svänga ihop en charmig, modern och underhållande relationsroman. Det är inte lätt att följa upp en hyllad debut, men Kristin gör det med råge. Hon bara inte följer upp, utan hon överträffar, och får det dessutom att verka så himla enkelt. Här finns ett läsflyt, tempo och driv som gör att läsningen går i en rasande fart.
 
Den som väntar är en helskön och helgjuten historia som för Kristin Emilsson rakt upp i toppen bland svenska chick-lit/feelgood-författare.
 
Fakta:
Förlag: Lind & co
Antal sidor: 332
Utgivningsår: 2015
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokparet.