Vassa föremål – Gillian Flynn

På sin chefs begäran beger sig Chicagojournalisten Camille Preaker till sin hemstad Wind Gap i Missouri, för att rapportera om fallet Natalie Wood, en tioårig flicka som är spårlöst försvunnen. Året innan kidnappades nioåriga Ann Nash under liknande omständigheter och hittades kort därefter mördad.

Camille har inte satt sin fot i hemstaden på åtta år och bävar inför att återse sin mor Adora. Relationen har alltid varit ansträngd och Camille inser snart att ingenting har förändrats; Adora håller henne på avstånd så som hon alltid gjort, samtidigt som hon verkar närmast besatt av att ta hand om Camilles trettonåriga halvsyster Amma, en bedårande men också manipulativ flicka.

Camille börjar intervjua de försvunna flickornas anhöriga, men i takt med att pusselbitarna faller på plats tycks sökandet efter sanningen leda henne tillbaka till den egna familjen, till ett sårigt förflutet som nu till slut hunnit ikapp henne.

Kommentar: 
Vassa föremål är Gillian Flynns debutroman som nu kommit ut i nyutgåva på Modernista. Och Flynn betyder förstås psykologisk spänning och ruggig läsning.
Småstaden Wind Gap är precis som en lantlig småstad är, alla känner alla, och på ytan ser allt fint ut, men gräver man lite så inser man att Wind Gap är ett verkligt dysfunktionellt ställe. Det är depraverat, sexualiserat, mörkt och obehagligt.
 
Jag ser helt klart drag av Libby Day från Mörka platser i Camille, och hon kan också skaka hand med Lacey Flint. Det finns likheter och släktskap dem emellan. 
 
Det finns ett flertal otäcka scener i boken som är sådana att de kommer leva kvar hos mig länge. Eftersom jag läst Flynns andra böcker så känns onekligen Vassa föremål som ett steg neråt från de övriga, men det är ju inte så konstigt då det är hennes debut. Obehaglighetsfaktorn är dock på topp, liksom intenstiten, även om hon rent berättartekniskt tagit några kliv framåt i kommande böcker.
 
Fakta:
Originaltitel: Sharp Objects
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2014 (2006)
Antal sidor: 278
 
Finns på Bokus och Adlibris.