Ett oemotståndligt förslag – Birgitta Bergin

Anna Holm är 30 år och fastighetsanalytiker från Kungälv. Livet står still. Hennes pojkvän Jesper är trevlig och jobbet är okej, men det är ändå något väsentligt som saknas. En dag får hon ett rekommenderat brev från advokatbyrån Linberg & Co. Med stigande förvåning läser hon att hon har angetts som arvtagare till fem miljoner euro.

För att få ta del av arvet måste hon dock utföra ett uppdrag. Hela brevet känns fullständigt otroligt, men hon måste ju i alla fall höra vad det är hon ska göra för att få arvet. Hon bestämmer sig för att ringa advokatbyrån och boka ett möte. 

Två veckor senare står hon i sin nya lägenhet på Östermalm i Stockholm, redo att utföra uppdraget. Men var ska hon börja och vem är egentligen den här jetset-killen Carl-Henrik Vansbo?

Kommentar:
Ni vet när man äter en solmogen persika, det är så där jättegott och saftigt och mjukt och lent, precis som en persika ska vara. Man njuter och äter. Fruktsaften rinner nedför hakan. Man tar ett bett till och plötsligt fylls munnen av brunt och skadat fruktkött och allt blir beskt och bittert och hela persikoupplevelsen blir lite nedsolkad och så står man där besviken med kladdig haka och tänker persikojävel, du som såg så god ut.
 
Lite så är min upplevelse av Ett oemotståndligt förslag också. Det börjar så himla bra. För det första är historien förpackad i ett läckert omslag (Sofia Scheutz/Lisa Sjöblom) som lockar till läsning. Sen är det en intressant och originell story. Att det som händer Anna sen inte är helt logiskt eller trovärdigt i alla situationer spelar ingen roll alls för det hör genren till. Det är charmig och njutbar läsning någonstans i den trivsamma chicklit/feelgood-fållan.
 
Men så tar historien en vändning. Jag säger inte mer än så med risk för att spoila, men det blir liksom något helt annat och helt oväntat. Är det bra eller dåligt? Jag vet inte. Jag har inte bestämt mig. Jag kan inte. Jag blev riktigt sur när jag läste, och jag är fortfarande sur, men vete tusan ändå…
 
Och likväl som jag fortsätter äta mina persikor, likväl kommer jag att läsa fortsättningen när den väl kommer. Jag till och med längtar efter den. Jag blir sugen på mer trots det där ruttna inslaget. Och den där ruttenheten kanske behövs för att göra livet, och läsningen, mer spännande…
 
Fakta:
Förlag: Bokfabriken
Antal sidor: 341
Utgivningsår: 2014
 
Finns på Bokus och Adlibris.