It Had to Be You – Ellie Adams

Lizzy Spellman blir dumpad, på en fest, iklädd en Henry VIII-dräkt, av killen som hon tänkte eventuellt skulle fria till henne. En förödmjukande och pinsam händelse som någon dessutom filmar och lägger upp på YouTube och Lizzy blir ofrivillig internetkändis och vill helst aldrig mer visa sig bland folk.

Men ut måste hon, eftersom hon har ett jobb att sköta. Hon jobbar med att marknadsföra diverse möjliga och omöjliga produkter från lavemang till chakradiadem. Inte det mest glamorösa PR-jobbet. Genom jobbet stöter hon på Elliott, en framgångsrik ekonomijournalist med tv-karriär och glamourmodell till fästmö. Han är cynisk, otrevlig och högfärdig (hello Mr. Darcy), och Lizzy och Elliott går inte alls ihop.

Hur som helst så är det vissa händelser som för dem samman och de börjar umgås i någon sorts underlig och oförklarlig symbiosrelation. Och förstås händer det massor av saker.

Det här är väldigt rolig läsning. Lizzy är en slags modern och uppdaterad Bridget Jones, letar efter kärleken på Tinder och singelmingel, halsar vin som ingen annan, och hon är till och med stundtals lite stolt över sin plufsiga mage som visar på att hon lever ett roligt liv, till skillnad från Bridgets ständiga viktnoja. Lizzy är en underbar karaktär. Smart, rolig, omtänksam, och det är lätt att relatera till henne. Jag är också svag för hennes knasiga och pinsamma mamma, den här typen av brittiska mödrar är mina favoriter.
 

Det är som sagt stora Bridget-vibbar, på ett bra sätt, men det här påminner också om Sophie Kinsella och Mhairi McFarlane. Det är dock inte riktigt på Mhairi-nivå, men precis som Mhairis böcker är det en rapp och modern dialog. 

Jag tycker dock att det blir lite väl mycket bajshumor. Man kan skriva roliga scener utan att slänga in bajsincidenter, och det är väldigt mycket bajsprat mellan Lizzy och hennes kompisar. Det blir lite tröttsamt. Det är egentligen inte så mycket till story heller, det händer lite här och det händer lite där. Det är karaktärerna som gör den här boken bra. Hade det varit ett lite rappare tempo på händelseförloppet, lite mer fart och riktning, så hade det blivit ännu bättre. Men det är stundtals väldigt roligt, och det är helt klart en underhållande och charmig historia som har sina ÅH!-stunder.

Kvinnan bakom författarnamnet Ellie Adams heter egentligen Jo Carnegie, och som Jo har hon tidigare gett ut en rad böcker. Jag har dock inte läst någon av dem.
 
Fakta:
Förlag; Corgi Books
Antal sidor: 448
Utgivningsår: 2014
Första meningen: On the night of the 30th Birthday Party of Doom, Lizzy Spellman learnt three things.
 
Finns på Bokus.