Croissants till frukost – Annika Estassy

Gabriel har det inte lätt. Inte bara att våren är inställd, golfströmmen på väg åt helt fel håll och hans spermier för slöa för att orka göra sitt jobb, han känner dessutom på sig att vackra Cecilia tänker lämna honom. Igen. Cecilia i sin tur tvivlar allt mer på om det var rätt att gå tillbaka till Gabriel. För vad spelar det för roll att han har världens sötaste nackgrop när han ändå inte vill samma sak med livet som hon?

När den karismatiske Antoine gör comeback i Gabriels liv och lockar med en tillvaro i en trakt med ljumma vindar och trehundra soldagar per år, kan inte Gabriel värja sig. Detta är ju precis vad Cecilia och han behöver. Adjö resultatrapporter, övertid och permafrost – Bonjour sol, hav och frihet!

Men att börja ett nytt liv är svårare än Gabriel föreställt sig. Dessutom har Cecilia inte glömt bort vilken hennes hetaste önskan är, och hon tänker se till att den går i uppfyllelse.

Kommentar:
Croissants till frukost är en slags tragikomisk relationsroman där Gabriel och Cecilia försöker hitta balans i livet, relationen och med sig själva. Och det gör dom genom att Gabriel spontanköper ett hus i Frankrike, och Cecilia följer, något motvilligt, med. 

Gabriel och Cecilia är ett mysterium för mig. Varför ids dom ens bli ihop igen när de en gång skilt sig och så tydligt inte är rätt för varandra? Men efter ett tag så inser jag att det nog faktiskt inte är en så konstig relation. Jag tror tvärtom att det är så här för väldigt många – i varierande grad naturligtvis. Man ljuger. Man kompromissar. Man hoppas och man drömmer. Och någonstans där emellan pågår livet och vardagen och man älskar varandra. Jag tycker fortfarande inte att de är rätt för varandra, men det betyder inte att de inte är trovärdiga.
 
Croissants till frukost är uppföljaren till Solviken, som jag inte har läst. Det fungerar fint att läsa den som en fristående bok, men eftersom det refereras en del till tidigare händelser hade det nog varit bra att ha läst Solviken först. Det ger lite mer kött på benen och matigare karaktärer med en tidigare historia i bagaget. Men som sagt, det fungerar också alldeles utmärkt utan.
 
Croissants till frukost är en välskriven roman med flyt i språket. Det är trivsamt och trevligt med en del väntade och oväntade gropar på vägen, man vet inte riktigt åt vilket håll den kommer svänga. Underhållande läsning som också utlovar en spännande fortsättning. Väl?
 
Och jag måste också berömma omslaget, formgivet av Anna Handell, som är alldeles ljuvligt och passar perfekt till boken. 
 
Fakta:
Förlag: Bokfabriken
Antal sidor: 290
Utgivningsår: 2014
Första meningen: Brösten hade ömmat i flera dagar men Cecilia borde ha vetat bättre än att hoppas att en graviditet var orsaken.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Fru E:s böcker, Cum libris non sous, Kajsas bokblogg och Bokmalen.