Äta kakan och ha den kvar – Kristin Emilsson

Amanda Berger lever ett tryggt och tillrättalagt liv tillsammans med sin man och deras två tonårsdöttrar i en Stockholmsförort där ytan är allt, och där det är viktigare att vara lyckad än lycklig.

När hon blir uppsagd från sitt jobb håller hon det hemligt för sin omgivning och börjar istället trassla in sig i lögner. Lögnerna växer och snart finner sig Amanda leva ett fullskaligt dubbelliv. På helgerna är hon den ansvarsfulla tvåbarnsmodern i villan i Bromma. I veckorna är hon den ensamstående ”flygvärdinnan” i innerstan, som jobbar extra i en second hand-butik, får nya vänner och skaffar sig en yngre älskare.

Allt rullar på och Amanda trivs med sin nya tillvaro, ända tills den dag hon upptäcker att hon inte är den enda som ljuger.

Kommentar:
Svensk chick-lit som dessutom är bra är vi inte bortskämda med. Att den dessutom är förpackad i ett härligt Nina Leino-omslag gör inte saken sämre.

Det här handlar om 39-åriga Bromma-mamman Amanda som lever sitt övremedelklassliv utan att riktigt känna sig hemma där. Hon har alltid känt sig obekväm och otillräcklig. Inte nog fin bakgrund, inte nog fint jobb. Aldrig rätt i de sociala sammanhang där hennes man Erik så bekvämt rör sig.

När Amanda blir uppsagd från sitt jobb klarar hon inte av att berätta det utan hittar på att hon fått projektledaransvaret när ett tyskt försäkringsbolag ska byta ut sina IT-system, och det ena leder till det andra. Snart har hon ett hyreskontrakt på en lägenhet i Kungsholmen där hon tillbringar veckorna, jobbar lite extra i en secondhandbutik, skaffar nya vänner och en älskare, och kommer hem från ”Tyskland” till man och tonårsdöttrar på helgerna. Och det trasslar till sig mer och mer.

Kan man verkligen äta kakan och ha den kvar? Ja det är ju frågan. Det här är en riktigt underhållande historia, en modern och välskriven relationsroman med en sympatisk huvudperson som man bara vill ska sluta ställa till det för sig. En lögn föder lätt en annan, och Amanda har svårt att stoppa hjulet när det väl börjat snurra. Det är lätt att känna igen sig i Amanda, trots allt hon hittar på. På nåt sätt vill hon ju bara väl. Hon ljuger för att inte göra sin familj besviken. Det viktigaste är väl att alla är nöjda och glada även om sanningen kommer i kläm? Men vad som händer om lögnen uppdagas har hon inte riktigt tagit med i ekvationen.

Det här är rolig läsning, om än med lite sockrigare eftersmak än livet självt brukar ge. Men det hör genren till så jag köper allt. Och jag ser mycket fram emot att läsa fler böcker av Kristin Emilsson.

Fakta:
Förlag: Lind & Co
Antal sidor: 443
Utgivningsår: 2014
Första meningen: Ska det verkligen vara så här?

Finns på Bokus och Adlibris.