Granne med döden – Alex Marwood

I ett sjaskigt hyreshus i södra London väntar något fruktansvärt på att upptäckas.
 
Alla de sex hyresgästerna tycks ha något att dölja. Collette är på flykt från sin före detta chef. Minderåriga Cher är på rymmen från ett barnhem. Thomas försöker bli vän med alla sina grannar; det tycks bara göra honom mer ensam. Hossein är en attraktiv men tillbakadragen iransk flykting. Och så Vesta, som finns där för alla och verkar känna till allt som pågår i huset. Eller åtminstone trodde hon själv det.
 
En natt inträffar en fruktansvärd olycka som tvingar de sex att ingå i en allians. Men en av dem är en mördare. En person som är mycket skicklig på att dölja sitt tidsfördriv. Och som nu närmar sig sitt nästa offer
 
Kommentar:

Jag var inte sådär jätteförtjust i Alex Marwoods Onda flickor. Visst var den bra, men den saknade något som grep tag i mig, som slukade mig. Jag var därför aningen svalt inställd till Granne med döden – den har legat på vänt i läshögen länge – men jäklar vilken resa det var när jag väl började läsa.

Det här är en vidrig bok. Väldigt vidrig, inget för den lättäcklade. Jag är inte särskilt känslig och har till exempel aldrig problem med att läsa äckliga saker samtidigt som jag äter. Men här var jag faktiskt tvungen att lägga bort kvällsmackan vid ett tillfälle. Det funkade bara inte att äta och läsa ihop. Märk väl att jag la bort mackan och inte boken – för det här är en bok som du inte vill lägga ifrån dig när du väl börjat på den.
 
Liksom i Onda flickor så utspelar sig handlingen i en sjaskig och nedgången miljö, lite på samhällets baksida. Den här gången i ett hyreshus med en girig hyresvärd och hyresgäster som är mer eller mindre tvingade att bo där under usla förhållanden. Det här med att bo i hyreshus är ju ganska intimt när man tänker efter. Du delar vägg med en annan främmande människa, hör allt som händer, ni känner varandras rutiner – men samtidigt kanske man knappt hälsar på varandra i trappuppgången. Jag känner extra starkt just nu att jag aldrig vill bo i hyreshus igen. 
 
Fakta:
Originaltitel: The Killer Next Door
Förlag: Modernista
Antal sidor: 400
Utgivningsår: 2014
 
Finns på Bokus och Adlibris.