God jul – Jonas Karlsson

Det lackar mot jul i kommunhuset och ledningen diskuterar hur de ska kunna göra något festligt med husets fasad. Trots nedskärningar och stundande eventuella varsel är alla överens om att det vore trevligt att i år överraska med en spännande julhälsning för att sprida lite glädje till kommuninvånarna. Något speciellt och lite extra läckert, dock med noggranna krav på nollbudget.
 
Kommentar:

På ett möte bestäms det att man ska skriva ”GOD JUL” med strategiskt utplacerade adventsljustakar i kommunhusets fönster. Lättare sagt än gjort. Vissa förvaltningar vill inte samarbeta. Vissa fönster får en stake, andra blir utan. Egenuppsatta julstjärnor plockas ner och jobbar man över får man göra det i släckt rum för att inte störa budskapet. Och vad betyder det egentligen att ha blivit utan ljusstake i fönstret? Betyder det att man kommer att bli varslad och uppsagd?

Det här är en tragikomisk historia om ett projekt som går fel. Hur en god tanke leder till misstänksamhet, spioneri och anklagelser. Jonas Karlsson skildrar träffsäkert maktspel och beslutsfattande på arbetsplatsen, och har man den minsta erfarenhet av kommuner eller liknande organisationer så fnissar man nog lite extra igenkännande.
 
Fakta:
Förlag: Bonnier Pocket
Antal sidor: 164
Utgivningsår: 2014
Första meningen: Som Frida mindes det var det Brors förslag med adventsljusstakarna.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokhyllan och Boktokig.