Under Vintergatans alla stjärnor – Camilla Davidsson

Något av det värsta jag vet är självhjälpsböcker på finn-dig-själv- eller må-bra-temat. Floskler och självklarheter som ängsliga och stressade människor betalar dyra pengar för att få läsa om eller höra självutnämnda gurus föreläsa, det rent ut sagt äcklar mig att det är en sådan stor industri. 

Elizabeth Gilberts bok Lyckan, kärleken och meningen med livet är en sån där bok som jag bara vägrat läsa, och när just de orden återkommer på omslaget till Under Vintergatans alla stjärnor ska jag erkänna att jag drog öronen åt mig en aning. Sedan tänkte jag på Agneta Sjödin och Paulo Coelho som också skrivit böcker om pilgrimsresor och kände hur eksemen riktigt växte fram över hela kroppen. Jag trodde verkligen inte att jag skulle tycka om Under Vintergatans alla stjärnor, men jag böjer mig och säger att det här var faktiskt riktigt, riktigt bra! 

Under Vintergatans alla stjärnor handlar om Emma som har ett statusjobb och en karriär som hon inte riktigt trivs med. Hårt arbete, sena kvällar och ett stressigt liv håller på att ta knäcken på henne. När hon blir utvald till en chefsutbildning brister allt och hon säger upp sig på stört. Lika spontant flyttar hon till London för att umgås med nya kärleken Eric. Men det går inte riktigt som hon tänkt sig och för att få en paus från allt beslutar hon sig för att gå på pilgrimsvandring i Spanien.
 
Den åttio mil långa leden til Santiago de Compostela, med ryggsäck på ryggen och övernattning på små härbärgen längs vägen ska väl få ordning på hennes liv och hennes tankar. Och det är både en yttre och inre resa som Emma gör. Det händer mycket med henne själv, hon ifrågasätter och omvärderar sitt liv, och hon möter färgstarka personer på vägen.
 
Det märks att Camilla Davidsson själv har vandrat leden, miljöerna, platserna och människorna är levande beskrivna. Det är en härlig samling människor som Emma kommer i kontakt med och det känns som att man blir en del av deras gemenskap.
 
Och visst blir det en del föreläsande ibland, om hur viktigt det är att lyssna till sitt inre och leva i nuet, men det balanserar på rätt sida gränsen. Det blir inte för mycket och det är på något sätt en naturlig del av de samtal som förs.
 
Det här är en riktigt fin debutroman och jag ser mycket fram emot att läsa kommande delar. Det är skön och smart feelgood som jag tror många kan känna igen sig i. Jag blev till och med sugen att själv vandra på pilgrimsleden, inte för att hitta mig själv utan för att titta på alla fina katedraler och umgås med trevliga människor, men då skulle jag nog göra en Michael och se till att både åka taxi och bo på hotell…
 
Fakta:
Antal sidor: 299
Utgivningsår: 2014
Första meningen: Emma sneglade på tavlan med avgångstider för säkert tionde gången.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Kattugglan.