Otrygg hamn – Tana French

Kriminalinspektör Michael Kennedy, ”Scorcher”, kallas tillsammans med sin partner, gröngölingen Richie, till Broken Harbour. Det är ett villaområde uppe längs kusten utanför Dublin som byggdes mitt under högkonjunkturen, men som nu efter den ekonomiska kraschen ligger ofärdigt och halvt övergivet, en spökstad.

En far och hans två barn har brutalt mördats, medan hustrun förts medvetslös och svårt skadad till sjukhus. Lösningen som Scorcher först tycker verkar enkel, med en familjefar som har förlorat allt i krisen och ser ut att ha försökt ta sitt eget och sin familjs liv, kompliceras snabbt. Inget känns rätt i familjen Spains dyrt inredda hus och spåren pekar åt flera håll. 

Samtidigt slåss Scorcher med sina egna demoner. Hans syster Dina plågas av mental ohälsa och fallet väcker farliga minnen till liv av en familjetragedi från Broken Harbour där de tillbringade sin barndoms somrar – före byggboomen, då det var ett semesterparadis.

Kommentar:
Det här är mitt första möte med Tana French, jag har inte läst någon av hennes tidigare romaner. De är fristående, men hon återanvänder tydligen sina karaktärer så att det finns trådar som knyter böckerna samman. Det är dock inget jag märkte av när jag läste, utan den här boken fungerar alldeles utmärkt att läsas fristående.

Otrygg hamn är en psykologiskt spännande thriller, om en mordutredning som inte riktigt är vad den först verkar. Det har hänt obehagliga saker i och runt omkring familjens hus som sakta rullas upp i takt med att utredarna gräver djupare i historien. Och det är riktigt spännande! Det drar nästan iväg till en hemsökt-hus-liknande berättelse istället för deckare, vad är det egentligen som händer på vinden hemma hos familjen? Jag undrar fortfarande.

Jag tycker hela den ekonomiska krisen, spökstaden, arbetslösheten och depressionen skildras på ett trovärdigt sätt. Det är grått, trist och hopplöst. Den där tunga känslan lägger sig som ett lock över mig när jag läser, och den stannar kvar även fast boken är slut. 

Jag är däremot inte så förtjust i huvudpersonen Michael Kennedy. Det är något i hans berättarröst som inte tilltalar mig, hans sätt att beskriva situationer och känslor, en arrogans som stör mig. Rent allmänt föredrar jag när den här typen av böcker berättas i tredje person.

Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 542
Utgivningsår: 2014
Första meningen: En sak ska ni ha klar för er: jag var perfekt för det här fallet.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Deckarhuset, Johannas deckarhörna, Bibliotekskatten och Boksnoken.